55 år og utgått på dato?

Med denne overskriften i Sarpsborg Arbeiderblad lørdag 18. juni, tar Hans Petter Lier, leder i Finansforbundet i Østfold, opp et meget aktuelt tema.

Myndighetene vil at flest mulig skal fortsette i jobben til de er over 70 år, ellers vil ikke pensjonsfondet rekke til alle, men som Hans Petter Lier skriver er det det motsatte som skjer innen bank og finans. Her er det ikke uvanlig at en 55 åring får tilbud om sluttpakke, ikke begrunnet i nødvendig nedbemanning, men at kompetansen er utgått på dato.

Det ser nesten ut som lang erfaring ikke teller med i kompetansevurdering, noe det absolutt bør gjøre, men at det bare er datoen på vitnemålet som er avgjørende. Hadde 55 åringen fått et tilbud om kurs og oppdatering av sine kunnskaper ville han ha kunnet være en viktig resurs i mange år til.

NHO har i det siste kommet med forslag om at den ekstra ferieuke som ansatte over 60 nå får, skal fjernes fordi den er en fordyrende faktor for arbeidsgiveren. Men da bør NHO også ta med i regnestykket at de over 60 er de mest stabile og lojale arbeidstakere, og er det noe som er viktig for en arbeidsgiver, så er det stabilitet.

Dersom denne holdningen, med å tilby 55 åringer sluttpakke, blir regelen og ikke unntaket i bank og finansnæringen, blir det bare de «som jobber på golvet» som skal fortsette i jobben til de er over 70. Det er det mange som gjerne vil, men de har ikke mulighet for det på grunn av fysiske skader og slitasje etter et langt og i mange tilfelle et tungt arbeidsliv.

Vi får bare håpe at bank og finans næringen tar sitt samfunnsansvar på alvor og tilbyr sine senioransatte en oppgradering og tilpasset stilling slik at mange kan fortsette i en interessant og givende jobb i mange år.

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter …