FFK (Fredrikstad Fotball Klubb) – Hva var ideen? Seniorsaken Østfold titter i bakspeilet!

Akkurat nå befinner FFK seg med det ene beinet i 2. divisjon. Ledelsen prøver desperat å kjøpe seg ut av krisen ved anskaffelser av nye, forhåpentligvis bedre spillere.

FFK har ved de midler foreningen har disponert, hatt sine sjanser til å bygge opp en sterk forening og et solid fotballag. Måten disse mulighetene har blitt ivaretatt på, er tragisk. Det er også det sportslige resultat som foreligger. Det må være tillatt for en FFK-supporter som nærmer seg 80, å gi uttrykk for noen refleksjoner. Vi er mange seniorer på DNB-tribunen på stadion på hjemmekampene, som møter trofast opp – og som toer sine hender!

Jeg vokste opp på Strømmen hvor vi i årene etter krigen hadde et fotballag som i flere år var med på å sette farge på vår øverste serie. Det var et lag som bestod av lokale gutter – strømmengutter. Det var et unntak – en høyreving som het Bjørn Tyskerud som kom fra Eidsvold. Det skurret i ørene på mange lokalpatrioter! Da naborivalen, Lillestrøm Sportsklubb, senere forsterket sitt lag av lillestrømgutter med Oddvar Richardsen, en center forward helt fra Nord Norge- synes mange at begeret var fullt !

I begynnelsen av 50-årene møtte Strømmen FFK i en hovedseriekamp på Fædrelandet i Fetsund hvor Strømmen leide bane! Snart 65 år siden! Likevel husker jeg fortsatt navnene på brorparten av de som spilte på FFK :  Per Mosgaard, , Aage Spydevold, Rolf Holmberg, Leif Pedersen, Willy Olsen, Arne Pedersen,  Bjørn Spydevold.

Poenget er at det den gang var så meget kontinuitet i lagene at vi rakk å bli kjent med spillerne – til og med de på bortelagene!  I dag er det «kjøp, bruk og kast» og nesten ny elver hvert år. Vi rekker knapt å bli kjent med noen få av dem i løpet av en sesong!

Så kommer jeg til hovedsaken – IDEEN!

Jeg er rimelig sikker på at ideen som lå til grunn for stiftelsen av FFK , var at fredrikstadgutter skulle få anledning til å spille fotball!
Jeg er helt sikker på at ideen ikke var at FFK sitt fotballag i hovedsak skulle være basert på kjøp av spillere fra fjerne steder som Jamaica og Nigeria og andre steder!

Om det «utenkelige» skulle hende, at FFK rykker ned til 2. divisjon, så kan det hende at dette ikke ville være noen katastrofe. Da måtte man begynne fra nytt og vil kunne benytte anledningen til å utvikle en kultur og organisering som går som en rød tråd fra de yngste aldersbestemte lag til førstelaget – og i hovedsak basere førstelaget på egenutviklede spillere.

Med håp om at ikke alle våre såkorn faller på stengrunn  – Lykke til FFK!

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter …