Seniorboliger

Seniorboliger – Venner ville etablere bofellesskap!

Vi leser med interesse et innlegg Fredrikstad Blad hadde lørdag den 15. oktober om fire venner som for 10 år siden ville bygge og etablere et bofellesskap. Siden seniorboliger er et emne seniorsaken er engasjert i, «sakser» vi noen avsnitt fra innlegget i Fredrikstad Blad:

«Oktober 2006- Vi ville slippe å bli gamle og alene. Vi ville heller ha nærhet og fellesskap

Oktober 2016- Det er ikke for sent, kanskje var det for tidlig for ti år siden.

De fire vennene svarer i kor da Fredrikstad Blad spør om de har gitt opp drømmen. – Nei det er ikke for sent. Vi vet det er mange som snakker om det samme som oss, og på de 10 årene som er gått siden vi søkte etter flere interessenter har vi fått bekreftet at drømmen om «Viriltoppen» var riktig.

Astrid Lieng (62), Knut Lieng (63), Grethe Reis (64) og Bjarne Schalck Hansen (69) husker hvor mye jobb de hadde med å planlegge og arrangere møter for å realisere drømmen.

Det skremmer oss ikke fra å gå på igjen hvis vi velger det, men vi skulle ønske at stat og kommune hadde skjønt hvor nyttig dette er samfunnsøkonomisk. I Danmark er det mange, mange år siden det offentlige begynte med både å skaffe tomter og hjelpe til med det juridiske for venner som ønsket det samme som oss, sier de fire.

Dette bekreftes av Lene Schmidt ved NIBR (Norsk institutt for by- og regionforskning), hun er forsker, arkitekt og sosiolog og jobbet tidligere i Husbanken som tilbyr lån til forskjellige boløsninger, også bofellesskap.

All forskning viser at bofellesskap er liv laga, derfor er det synd at det er så vanskelig å få det til. De som velger denne boformen, føler større trygghet og hjelper hverandre med småting i hverdagen. I Danmark er det flere hundre bofellesskap med i snitt 20 boliger som drives på denne måten, det er en annen grasrotbevegelse der, og bofellesskap som boform er bedre kjent, forteller hun og legger til at dagens eldre er ikke lenger så beskjedne og forsiktige, de stiller krav.

Knut Lieng fortsetter: – At denne boformen er fremtiden er jeg ikke i tvil om, ja, jeg tror det er løsningen på eldrebølgen som kommer nå. Det er samfunnsøkonomisk. Ta en ting som bil, vi trenger ikke bil alle sammen. Planen er at vi skal dele på færre biler. Vi ville holde kostnadene nede, det skulle være så enkelt som mulig.»

Det blir spennende å se hva utviklingen i Norge blir i årene som kommer. Det er realisert slike bofellesskap på flere steder i landet, uten at det så langt har vært noen stor bølge.

Seniorsaken Østfold vil ha et innlegg om et prosjekt som er under utvikling på Hafslundsøy i Sarpsborg, «Øya Seniortun». Åpent møte i Glenghuset i Sarpsborg, torsdag 3. november, kl. 1200.

Alle velkommen – møt opp!

  1. oktober 2016

Med vennlig hilsen

Seniorsaken Østfold

Finn Åsmund Johnsbråten

Leder

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter…