Uken som gikk – Nytt fra Seniorsaken sentralt (BA5)

Hei alle!

Oppgitthet og opprørthet ga litt dårlig hukommelse forrige uke…. Vrakingen av Høyre-Flåtten og det tragiske, og unødvendige dødsfallet i Oslo, fylte hodet hele uken.

Men det var flere hendelser og møter som er verdt å nevne.
Her kommer derfor først noen «gamle» nyheter. Og derfor blir dette brevet langlesing.

 

Tirsdag kom en gammel kollega fra reklamebransjen innom.  (Nei, han kommer ikke fra Joners byrå  Anorakk).  Nå er Ole Engstrøm pensjonist og jobber som konsulent i Kirkens Bymisjon. Dermed er han kollega av vår regnskapssjef, Ragnhild Frorud. Hun er også er frivillig i Kirkens Bymisjon når hun ikke passer på pengene våre. Praten gikk da de to kollegene møttes.
I møtet lirte ikke Ole av seg en mengde klisjeer, men utfordret meg på Seniorsakens vegne. Jeg angret nesten på at jeg hadde invitert ham. Vi har avtalt nytt møte!

 

Torsdag var det toppmøte med Forsvarets seniorforbund, som er en av våre allierte i Seniorenes fellesorganisasjon . Deres medlemmer har noen medlemsfordeler fra diverse bransjer. Selvfølgelig er det veldig interessant om vi  slår våre pjalter sammen og får flere virksomheter på giversiden.
Utfordringen er at det allerede er mange meget gode tilbud å få. Obos, Huseiernes landsforbund og Aftenposten for å nevne noen. Jeg avstår fra å nevne Pensjonistforbundet ….
Så her må vi tenke helt nytt! Og det gjorde vi  😉

 

Torsdag var også dagen for å fange løsgjengere. Altså medlemmer uten tilhørighet til et lokallag. Frivillige Marita Tamminen, Siri Kaufmann, og Audhild Freberg Iversen begynte på ringerunden som kan gi oss flere tusen e-postadresser ved å ringe, ringe og ringe.
Strategien for å innlede samtalen var: – Hei jeg er Navn Navnesen fra Seniorsaken og jeg skal ikke selge deg noe. Da ble absolutt alle hyggelige. I løpet av noen timer var mange konvertert fra kostbare porto-medlemmer til digitale medlemmer vi kan ha både en hyppigere og tettere dialog med. Flere frivillige ringere kan ta kontakt.

 

Fredag forrige uke kommenterte Knut Chr. i P4 det tragiske dødsfallet i Oslo fra i fjor som kom på dagsorden igjen da kommunen ble idømt en bot på 2 millioner kroner for å ikke ha reagert på bekymringsmeldinger.

 

Nye nyheter:

 

Mandag

denne uken kom P4 tilbake. Vi i Seniorsaken vil løfte begrepet samtykkekompetanse og evt. bruk av tvang opp på et samfunnsansvarlig  nivå. «Alle» politikere sier at «alle» vil bo hjemme. Ja, om alternativet er sykehjem kan vi i stor grad forstå det. Men vi tror eldre bare vil bo hjemme så lenge de mestrer det og føler seg trygge. Derfor er det feil når sykehjemsplasser legges ned før det er lagt til rette for bedre hjemmetjenester. Diskusjonen om hva som er kvalitet i hjemmetjenesten kan jeg ikke ta nå. Hele helgen ville kunne gå med …

Men når stadig flere skal bo hjemme må vi ta opp nye problemstillinger. Hva er egentlig samtykkekompetanse. Kan ikke den raskt bli endret etter er viss tid?  Når er det riktig å gå inn med tvang uten at all verdighet forsvinner for den det gjelder? I hvilken grad skal samfunnet respektere at noen velger å «takke» nei til offentlige tjenester selv om det kan føre til en tragisk slutt på livet. Dette er etiske dilemmaer vi må ta stilling til.

Noen, eller mange, sier at nabokjerringa og pårørende må ta større ansvar. Ikke alle har pårørende i nærheten, eller i det hele tatt. Og naboen vil etter hvert få problemer med å følge med. I et stadig mer digitalt samfunn vil avisen forsvinne fra dørmatta, regninger vil bli betalt via auto-giro osv.

Vi må også ta stilling til den store risikoen for at de som bor hjemme blir isolerte og ensomme.
Vi krever at politikere våger å ta opp disse utfordringene og komme med gode løsninger før «alle» blir skal bo hjemme.

 

Fredag fikk vi en ny sak på bordet. Regjeringen har pålagt NAV å la november være siste måned for utsending av utbetalingsmelding om pensjon i posten. (Men de som har spørsmål om pensjon kan ringe: 55 55 33 34. Ring, ring!)

 

Et medlem og venn av Audhild Freberg Iversen, vår advokat, kontaktet oss på vegne av sin mor. Hun er 92 år, og ikke på nett. Sønnen var rasende på Regjeringen. Han har skrevet til alle politiske partier,  NAV og alle andre tenkelige instanser.

Han har sagt seg villig til å stå frem i media på vegne av moren og alle de andre som blir rammet av denne mangelen på omsorgsfull omlegging. Dette begrepet er vårt mantra!

I samarbeid har vi laget en pressesak ut av hans og morens historie. Vi sendte saken til VG, og midt i Skavlan fredag ringte telefonen. Hvem ringer midt i Skavlan? Jo, det gjør VG.  Siden Skavlan  ikke er så interessant som før, og dessuten kan ses på nett, ble intervju med VG-Stella prioritert.

Hun ville selvfølgelig også snakke med den sinte sønnen, og fikk hans nummer. Dermed var Skavlan spolert for ham også ….

Følg med i VG : mandagen er ikke helt den samme uten!

 

  1. Aftenpostens sportsjournalist, Mette Bugge (65), har blitt tildelt «Årets seniorprofil».
    For å hedre henne skal jeg ikke bla forbi sporten i avisen hele neste uke. Gratulerer!

 

Fortsatt god helg!

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter…