Uken som gikk – Nytt fra Seniorsaken sentralt (BA5)

Hei alle!

Jeg merker at det nærmer seg «sesongslutt» i Seniorsaken. Det er vel ofte slik at alt skal gjøres før sommerstenging. Som er hele juli forresten. Men så blir man så entusiastisk, motivert og litt fylt av panikk over alt som skulle vært gjort. Kanskje dette er julistria?
Ut på tur

Mandag var Knut Chr. og Roar i Tønsberg og møtte det nye Vestfoldstyret. Det er viktig at «BA5» kommer ut av Bygdøy allé og møter lokallagene på hjemmebane. Så bare legg dere på hjul, karer.

Tar tak i tannhelsen

Denne uken gikk det et brev fra Ressursgruppen helse og omsorg (RG ho) til Norsk tannlegeforening (NTF).  Brevet var ført i pennen av Per Nygaard-Østby, medlem i RG ho, spesialist i periodonti og leder i Seniorsaken Bærum. Tannhelsesituasjonen for eldre i institusjon og hjemmesykepleien har lav prioritet i dagens helsedebatt. Verken politikere eller helsemyndigheter synes å se alvoret i disse gruppenes tannhelseutvikling. Seniorsaken ønsker å vite hva NTF akter å gjøre med dette.

Omsorgsfull omlegging

Alle vet vel nå at dette er vårt mantra når det gjelder å ivareta de som ikke klarer å henge med i den digitale utviklingen. Denne uken har vi tre gode, det vil si veldig dårlige, eksempler på omsorgsfull omlegging.

Jeg tror vi må ta opp tråden med DNB. De skulle drive opplæring av seniorer i banktjenester parallelt med nedlegging av 59 filialer. Hva har skjedd? Er filialene stengt, opplæring gjennomført, eller driver alle i banken og sorterer Panama-papirer?

Visste du at Gjensidige reiseforsikring ikke lenger sender deg et forsikringskort du kan ta med deg på reisen? – Du kan laste ned appen, sier kundekonsulenten. – Ja vel, sier jeg. – Det er ikke noe problem om du har smarttelefon, sier kundekonsulenten. – Nei vel, sier jeg og føler meg veldig lite smart.  Ja da om noen år er vi alle like smarte som telefonene våre….  Jeg blir beroliget med at jeg kan klippe ut informasjon fra et felt på fakturaen. Må jeg ha smartsaks?

Vi har snakket med andre selskaper som ikke har samme praksis.

Til slutt en godbit fra offentlig sektor. Fra 2016 får du ikke lenger utbetalingsmelding fra HELFO i forbindelse med frikort. Sjekk kontoutskriften din, skriver de. Det kan by på problemer om DNB har lagt ned filialen din, og du ikke har nettbank…

Banken er bra – for de som benytter nettbank …

Denne uken mottok vi resultatene av nettbank-undersøkelsen vi har gjennomført blant våre medlemmer denne våren. Vi skal nå bearbeide dem for å kunne «selge» den inn til pressen i sommer. Det artigste funnet var at selv de som ikke har personlig kontakt med banken var meget fornøyde med servicen i banken. (Kanskje nettopp derfor?) Vi jobber videre med vår juniorrådgiver, Sindre Haugan. Han har levert masteroppgaven sin om eldre og banktjenester og vi vil gjerne få til et felles fremstøt mot media.

60 er ikke 60

Onsdag ble vi invitert inn i en debatt i Bergens Tidende. Debatten var allerede i gang og handlet om å jobbe eller ikke jobbe etter 60.

Seniorsaken tenker at de bortimot 800 000 menneskene over 60 år i Norge har like mange meninger, muligheter og drømmer som alle andre. Det er ikke EN gruppe! Vi publiserer innlegget i neste nyhetsbrev. Innlegget var ført i pennen av Stig Klingstedt, leder i RG jus og økonomi.

Ukas «sinnasak»

På torsdag skriver Aftenposten om Reidar Næss som betaler 18 000 i året for tjenester vi mener han burde ha fått. At stadig flere blir boende hjemme gir store besparelser for det offentlige. Men man skal ha den pleie og omsorg man trenger uansett hvor sengen står. Her passer vi på som en smed!

Men det som får meg til å trekke på smilebåndet og riste oppgitt på hodet, er når jeg leser at brukerne i hjemmetjenesten i Oslo skal få en halvtime ekstra hjelp som de selv kan bestemme over. Tenk det! Halvtimen skal ifølge politikerne kunne brukes til eksempelvis en tur i parken, et besøk på gravlund eller på biblioteket. Dette blir nok bra for de i Oslo som bor på Smestad mellom Frognerparken og Vestre gravlund. Det er det ikke mange sprell man rekker på en halvtime.

Ha en fin uke!

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter …