P4

Ukesnytt nr. 15 fra Bygdøy Allé

Hei alle! Nå virker det som om ukene går rett fra mandag til fredag. Men slik er det ofte når våren kommer. Alt skal gjøres nå! Også i Seniorsaken.

Dagsavisen

DagsavisenI det norske samfunnet pågår en digital revolusjon for fullt. Fra og med pensjonsutbetalingene 20. april vil alle som ikke har reservert seg få sine pensjoner behandlet digitalt. Det er bare de pensjonistene som aldri har vært på Altinn som fortsatt vil få pensjonen i posten. Dagsavisen ville gjerne vite hva Seniorsaken mente om saken. Og vi svarer som vi nå gjør hver gang vi blir spurt om konsekvenser av den digitale omleggingen; vi forstår at utviklingen går fremover og at vi må tilpasse oss i takt med samfunnet.

Men vi forventer at særlig offentlig sektor tar hensyn de alle som ikke har tilgang til nett og derfor legger opp til en «omsorgsfull omlegging». Det er vårt uttrykk som vi får stadig mer bruk for!

«Vi over 60»

Vi over 60

Torsdag var det et omfattende intervju som kommer på trykk i magasinet «Vi over 60» i august. Det handlet om eldre og netthandel – på godt og vondt. Og vi mener mye om eldre og nett. Det er vel kanskje også derfor vi blir kontaktet.

Den store fordelen med netthandel blant eldre er selvfølgelig at de kan surfe rundt i butikkene hjemme i ro og fred. På den annen side kan det være en ulempe at man isolerer seg og bare shopper via skjermen. Det er dessuten, ikke bare for eldre, store muligheter for å handle mer enn planlagt når man betaler med et tastetrykk. Saken handlet også mye om sikkerhet og kortbruk.

I forbindelse med den faglige og forbrukerrettede siden av saken løste i stor grad Terje Sørensen, som er en av advokatene i BA5 som bistår medlemmene. Han er tidligere forbrukspolitisk direktør i Forbrukerrådet. Takk Terje!

P4

P4Helt på tampen av uken ringte P4 for å få en kommentar på dagens pressemelding om at regjeringen skal lovfeste retten til sykehjemsplass. Seniorsaken har kjempet for dette lenge. Men det er en hake. Forslaget åpner for et alternativ til sykehjem, nemlig tilsvarende bolig. Hva slags bolig er tilsvarende bolig uten å være sykehjem?

Før jul 2015 sendte vi inn en høring med spørsmål om å få tilsvarende bolig definert. Og ikke minst konsekvensene av dette alternativet. Vi mener at det vil innebære at alle kostnader som ikke er knyttet til medisinsk behandling blir veltet over på brukeren. Høringen i har levert om dette ligger på hjemmesiden.

Hadde det ikke vært på direkten, skulle Audhild fått mikrofonen. Dette er hennes spesialområde.

2 spørreundersøkelser

SpørsmålstegnDenne uken sparket vi i gang to nye spørreundersøkelser. En går ut til ledere på sykehjem i nærheten av alle lokallagene våre. Vi stiller spørsmål rundt sykehjemsmat. Den andre går ut til alle våre medlemmer og handler om nettbank. Begge disse temaene har Seniorsaken fått eierskap til. Det gleder oss siden de er så viktige.

Det er Odd Gunnar, som jobber deltid i BA5 og Annette Hannestad og Marita Tamminen, som er frivillige, som utarbeider og analyserer undersøkelsene. Med seg på laget har de fått masterstudent Sindre Haugan. Han skriver oppgave om seniorer og nettbank. I denne sammenhengen blir han «juniorkonsulent» bokstavelig talt.

Fra Ressursutvalg lokallag

Seniorsaken Oslo er i siget. I dag ble interimsstyret etablert. Erik Rekdal fra Seniorsaken Ullern er leder. Styremedlemmer er Britt Sellig og Roar E. Møll fra Vestre Aker, Lasse Aarnæs, Frogner og Tore Ruud, Seniorsaken Ullern. Rammen for organisasjonen
er etablert. Arbeidet nå omfatter etablering av kontaktpersoner i de aktuelle bydeler. Neste møte i interimsstyret er fredag 29.ds.

Styremøte

Det har også vært sentralstyremøte. Referat fra dette vil bli distribuert til alle lokallagene.

Tilbake…