FORTELLINGER FRA BARNDOMMEN

 

Ragnhild Aastorp Walle fra Ringvoll i Hobøl gir ut sin fjerde bok, denne gang i samarbeid med sin tidligere elev på barneskolen, kunstner og illustratør Irma Synnøve Føhr.

Aksel I. Edgar-Lund

 

 HOBØL: Boka heter «Det store i det små», og inneholder hverdagsbetraktninger og opplevelser fra to litt ulike perspektiv. Ragnhild skriver om livet og oppveksten i en bygård i Oslos gater, mens Irma, som er av kvensk herkomst og opprinnelig fra Finland, beskriver hverdagslivet og oppvekst i «skogen» i Finnmark. I boken møtes de to i et kreativt samspill mellom tekst og illustrasjon, som gir et varmt og kjærlig innblikk i hvordan det var å vokse opp før i tiden.

– Hvordan kjenner dere hverandre?

– Irma var eleven min da jeg var lærer for førsteklasse i Lakselv. Vi mistet kontakten da jeg flyttet sørover, men etter over 40 år har vi fått kontakt igjen, og det er det blitt bok av, sier Ragnhild.

– Hva slags type bok er det?

– Boka passer for både voksne og barn, med korte historier med fine bilder. Det er egentlig Irmas prosjekt, og det er hennes illustrasjoner som bærer boken. Vi har hatt det veldig morsomt mens vi har sittet her og mimret og jobbet.

Etter at Irma tok kontakt med Ragnhild etter alle disse årene, har de nå hatt jevn kontakt og samarbeidet i over fem år.

– Jeg glemmer aldri Ragnhild som min første «frøken» på skolen i Lakselv. Jeg snakket finsk, og skolen ble et sjokk med undervisning på norsk. Men Ragnhild tok vare på meg, sier Irma.

Irma, som nå bor i Lillestrøm, skal ta med boka nordover på bokturné til Lakselv.

– Jeg har blitt intervjuet av NRK Radio i Finnmark i forbindelse med boka, og skal nordover for å selge boka og holde foredrag.

Vi har fått hjelp av Tone Gabrielsen med bokas layout og produksjon. Tone er også opprinnelig fra Lakselv. Sammen er vi tre et lite team, forklarer Irma.

Boka blir å finne hos en rekkebokhandler i Indre Østfold. Blant annet har mange mennesker på dagsenteret i Hobøl gledet seg til boka kommer.

– Jeg skal ha høytlesning på dagsenteret etter hvert. Å glede andre er en forutsetning for det gode liv. Dersom noen lurer på hvor de kan få tak i boka, er det bare å ringe meg. Om noen har problemer med å komme seg ut, kjører jeg gjerne ut og leverer, sier Ragnhild.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter