Fortsatt underernærte eldre på sykehjem

Fortsatt underernærte eldre på sykehjem

 

Vi skrev så sent som 28. september om mat og spisetider på sykehjemmene. Indikatoren på at ting ikke fungerer som det skal, er at så mange som 60% av de eldre kan være underernært.

Dette er et alvorlig problem som må løses. Vi er redd for at det kan ta tid.

Problemet skulle være vel kjent. Vi tror at de fleste sykehjemmene anstrenger seg for å forbedre tilbudene til de eldre, men at de ikke evner å gjennomføre vesentlige omstillinger som kreves. Her må det arbeides på bred front og med stort trykk.

 

Det påhviler de sentrale helse- og omsorgsmyndigheter et ansvar for at prosessen kommer i skikkelig gang og at det er kontroll på at nødvendige endringer blir allment gjennomført.

Vi har med interesse lest NRK’s nyhetstips 03030 hvor det refereres til en undersøkelse som er gjort av Forbrukerrådet. Den er skremmende, avslørende og fortjener all mulig oppmerksomhet.

Vi gjengir nedenfor utdrag fra undersøkelsen:

«Forbrukerrådet: Eldre går alt for lenge uten å få mat

Halvparten av landets sykehjem lar pasientene gå mer enn elleve timer uten å få tilbud om fellesmåltid. Det viser en undersøkelse som Forbrukerrådet har gjort.

Dette er klart i strid med forpliktelsene sykehjemmene har, og kan gå hard ut over de eldres helse og livskvalitet, mener Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet intervjuet ledere for 531 sykehjem i hele Norge. Ifølge Helsedirektoratets retningslinjer bør det ikke gå mer enn elleve timer fra dagens siste måltid til neste dags første måltid på et sykehjem.

Svarene i undersøkelsen viser at 49% av sykehjemmene bryter med disse retningslinjene, forteller Anne Kristin Vie som er fagdirektør i Forbrukerrådet.

Svært alvorlig

 

At halvparten av våre eldre på sykehjem må gå uten mat i over 11 timer er svært alvorlig. Det er særlig skremmende når vi vet hva det betyr for helse og hvordan du har det sier Vie til NRK.

 

Vie forteller at så mange som 60 prosent av de eldre kan være underernært.

Hvis du ikke spiser skikkelig, blir du oftere syk, og kan lettere falle og skade deg, sier Vie.

Dårligere livskvalitet

Forbrukerrådet er også opptatt av til hvilke tider de ulike måltider blir servert. Mange sykehjem gjør unna for mange måltider på noen få timer tidlig på dagen, ifølge Forbrukerrådet.

Da får ikke de eldre tid til å få opp appetitten mellom måltidene, eller tid til aktiviteter.

Undersøkelsen viser at nesten halvparten av sykehjemmene som lar det gå for mange timer uten mat, også serverer middag halv to eller tidligere på dagen.

-Det er en dårlig kombinasjon. Middag er dagens største og mest næringsrike måltid. Når den serveres tidlig, får de eldre et enda verre utgangspunkt for å klare mange timer uten mat. Søvnen blir dårligere, og det legger ikke til rette for at neste dag skal bli god, sier Forbrukerrådets fagdirektør.»

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter

Finn Åsmund Johnsbråten
Følg Finn Åsmund Johnsbråten:

Leder i Seniorsaken Østfold. Åsmund har tilbragt hele sin yrkeskarriere i bilbransjen. Fritidsinteresser – Sport, friluftsliv, og reiser. Hellas fan. Han var i sine yngre dager skihopper og har drevet med turseiling i 35 år.