Mat på sykehjem

Vi har tidligere skrevet om tidspunktene for matservering på sykehjem. Det har vært slik at man på sykehjemmene ikke har hatt servering på tidspunkter som beboerne har vært vant til fra tidligere. Eksempel: servering av hovedmåltidet, middag, til hva som ellers er lunsjtid, har ikke vært noen bra løsning.

Det ser ut som dette spørsmålet blir tatt alvorlig. I Sarpsborg kommune anbefaler rådmannen nå at beboere på sykehjem og bofellesskap skal få middagen servert kl. 1630 på alle hverdager, men ikke lørdager, søndager og helligdager. En betydelig forbedringen, men ikke alle er fornøyd fordi skrittet ikke blir tatt fullt ut. Vi gjengir nedenfor en artikkel i Sarpsborg Arbeiderblad den 18. august:

«Jeg er ikke fornøyd!

Marit KildedalMarit Kildedal (H) har vært en forkjemper for at beboere på sykehjem og bofellesskap skal få servert middagen senere på dagen.

 

Nå anbefaler rådmannen at det serveres middag kl. 1630 på alle hverdager, men at middagen fortsatt skal serveres kl. 1300 på lørdager, søndager og i høytider.

 

-Syv dager i uken

Jeg er ikke forhøyd før beboerne får servert middag senere 7 dager i uken. Dette kommer jeg til å ta opp når saken skal opp i Administrasjonsutvalget, sier Kildedal til Sarpsborg Arbeiderblad.

Selv mener hun det er viktig at eldre har tidspunktet for måltider som samsvarer med samfunnet ellers.

-Bestemoren min ble 94 ½ år gammel. Hun bodde på et privat sykehjem i Asker og fikk servert middag på ettermiddagen, sier hun.

 

Mindre bruk av medisiner

Marit Kildedal påpeker at middag som serveres i lunsjtider, fratar mange pårørende muligheten til å stikke innom sykehjemmet eller bofellesskapet og spise sammen.

Hun påpeker at det er mye å vinne på å flytte middagen fra lunsjtid til mer normal middagstid. De eldre rekker å bli sultne mellom måltidene, de spiser mer og går opp i vekt, blir roligere om kvelden og sover bedre. Forskning viser også at legemiddelbruken kan reduseres.

Nettopp mindre bruk av medisiner er et viktig moment. Her kan samfunnet spare store summer sier Kildedal»

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter