Pensjonisttur til Wien

Østfoldseniorer på lesertur til vakre Wien

 

Vi ser av referat i Smaalenenes Avis at en flokk med reiseglade Østfoldseniorer har vært på lesertur til vakre Wien. Vi gjengir nedenfor referatet i sin helhet:

«På lesertur til vakre Wien ved elva Donau drømte vi oss tilbake til gamle dager med en pomp og prakt som kunne få en til å føle seg både rik og berømt. Spe på med gedigne schnitzler og berømte Sachertorte-kaker, så har vi en uforglemmelig tur i september.

Med lokalavisen og Indre Østfold Reisebyrå dro vi til Østerrikes praktfulle hovedstad på jakt etter den høytidelige følelsen man kjenner i kroppen fra jule- og nyttårskonserten på tv; se de flotte palassene og smake de berømte kakene.

Alt er stort og prangende i Wien, ikke minst vårt første måltid. På Restaurant Figlmüller som er berømt for sine store wienerschnitzler og 100 års historie, får vi servert en schnitzel på over 250 gram. Det er mange av oss som lurer på hvor mye vi klarer å spise opp, og hvor uhøflig det er å la mat ligge igjen på tallerken.

Har man spist seg litt for mett, er det godt å la kroppen få bevege seg litt. Vi var på byvandring rundt i gamlebyen i Wien, og så overdådige keiserpalass, vakre skulpturer og den praktfulle Stephandomen som er Østerrikes fineste gotiske bygg, med det høyeste tårnspiret på 139 meter. Vi gikk inn og nøt synet. Noen tente lys og tenkte kanskje på dem de hadde mistet og kjente på roen.

Heldige var vi også som kom forbi Den spanske rideskolen, med lipizzaner-hestene som akkurat var ferdig med dagens treningsøkt, og som ble ført tilbake til stallboksene sine. De vakre lipizzaner-hestene har tradisjoner på over 450 år. De blir født brune/svarte, men blir skimmel etterhvert som de blir eldre.

Det er 9.000 restauranter og 1.700 kafeer i Wien. Og i fotsporene til byens intellektuelle personer som visste å nyte godt av kaffe og kaker, måtte også vi smake på Wiens mest berømte sjokoladekake, nemlig Sachertorte, og autentisk Wien-kaffe. At det knapt var en time siden frokost, betød ingenting, her skulle det nytes både vårt og tørt.

«An der schönen blauen Donau»… Det sies at er man forelsket er Donau blå, ellers vil man si den er brun. Med katamaran tok det 90 minutter fra Wien til Slovakias hovedstad Bratislava, og vi opplevde en sjarmerende by med flott arkitektur, mange skulpturer rundt omkring i gamlebyen og Bratislava slott som ruver over byen.

Guiden vi hadde i Bratislava var et fyrverkeri av ei dame. Caps bak fram, frodig og veltalende, formidlet hun byens historie, oppbygging av byen etter krigen, politikk, religion, språket med 40 dialekter, pesten som herjet, og om Erna Solberg som var på Pokemón-jakt i Bratislava.

Når guiden spurte om noen hadde spørsmål – var svaret alltid nei!

Å få kjenne på følelsen av å nyte nyttårskonserten, var nok ukens høydepunkt for de fleste av oss. I selveste storsalen med gull prismekroner, Mozarts og Strauss’ fineste sanger. Wiens berømte Schönbrunn-slott i fargesprakende omgivelser, som på et tidspunkt var hjemmet til erkehertuginne Maria Teresia og hennes 16 barn som styrte hele det habsburgske riket.

Og kanskje kan vi si at jakten på følelsen av å være både rik og berømt ble littegrann oppfylt…

Hilde Borger Olsen»

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter