Liv Sandem

Sprek 100-åring!

Det er ikke alle forunt å bli 100 år og slett ikke å være så sprek og aktiv som Liv Sandem fra Mysen. Seniorsaken Østfold synes innlegget i Smaalenes Avis er så rørende at den må alle våre lesere også få tilgang til. Vi gjengir derfor hele innlegget her.

Jeg liker å lese, og leser litt av hvert. Det blir romaner og krim, kristelige bøker og bøker om strikking, sier Sandem.

 

Den spreke damen har alltid vært glad i å danse, og alderen til tross svinger hun seg stadig rundt på gulvet på seniordansen.

– Det er så hyggelig å møte gjengen der, det er så sosialt og koselig å danse, sier Liv Sandem.

Det bekrefter dansevenninnen Bjørg Grefsli, som kommer forbi der vi sitter og snakker på biblioteket.

– Liv er en nydelig dame. Hun er positiv og blid bestandig. Det er klart hun er flink til å danse, det er alltid hyggelig å treffe henne på seniordansen, sier Grefsli.

 

Liv Sandem er opprinnelig fra Sandefjord, men da hun gikk på Østfold folkehøgskole traff hun Kristian Sandem fra Hærland. De giftet seg, og flyttet til Mysen i 1944. Ekteparet fikk to barn, en sønn og en datter. Da barna var små var Liv hjemmeværende for å ta vare på dem, men etter hvert ble hun ansatt som aktivitør på Mysen sykestue. Der engasjerte hun andre mennesker med håndarbeid, som veving, symaskinarbeid og strikking, i tillegg til den sosialfaglige aktiviteten med samtaler og omsorg.

Sandem jobbet på sykestua helt fram til hun var 70 år. I tillegg jobbet hun i mange år som håndarbeidslærer på flere barneskoler i kommunen.

 

I alle år har Liv Sandem brydd seg om andre mennesker, og hennes omsorg har blant annet gitt seg utslag i stort engasjement og innsats i Røde Kors. Hun begynte i Røde Kors’ besøkstjeneste allerede i 1965. Hun har vært formann i besøkstjenesten og sittet i hovedstyret i Røde Kors.

– Jeg har vært med i alt hos Røde Kors, og besøkt mange mennesker hjemme. I mange år var jeg med når Røde Kors arrangerte Momarkedet her i Mysen. Jeg er fortsatt aktiv i besøkstjenesten, og jeg er æresmedlem i Røde Kors, sier hun.

 

Liv Sandem er kvikk i hodet, og kvikk i replikken. Vi spør om hun kanskje tror ordføreren vil markere hundreårsdagen?

– Det aner jeg da ikke, jeg har aldri blitt hundre år før, jeg. Dette er helt nytt for meg, sier hun med et smil.

Hun mener det er mye oppstuss rundt at hun blir hundre år, og synes ikke selv at det er noe å lage et stort nummer ut av.

– Nå om dagen kan jeg nesten ikke gå ute i gaten uten at folk spør om når jeg har bursdag. Folk jeg ikke kjenner vet hvor gammel jeg er, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal ta det, men det er jo hyggelig, sier hun og ler.

 

At Liv har humør og humor er det i hvert fall ingen tvil om, noe også bibliotekar Kirsten Ruud hjertelig bekrefter.

– Det er alltid hyggelig å ha Liv her på biblioteket, det er artig med en så sprek, aktiv og ivrig bokleser. Hun er stadig på jakt etter nytt lesestoff, både romaner og strikkebøker. Nå kan vi skryte av at vi har brukere mellom 0 og 100 år her på biblioteket, og Liv er klart blant de sprekeste. Det er vel verdt å markere at hun fyller 100 år, sier Ruud.

I 2005 solgte Liv huset sitt, og flyttet inn i en leilighet i Mysen. Hun synes det var trist å flytte fra huset, men det var et stort hus med stor hage, og mye som måtte holdes i orden.

– Det var trist å flytte, men det har gått bra. Nå trives jeg i leiligheten. Jeg har noen blomster utenfor, som jeg er glad i å stelle med, sier Sandem.

 

Hun er født med sykdommen cøliaki, som betyr at hun ikke tåler gluten. Men hun har lært seg å leve med sykdommen, og er uansett forbausende frisk til å være så gammel.

 

– Jeg har alltid vært glad i å sykle, og sånn har jeg holdt meg i form. Nå sykler jeg ikke lenger, men jeg bruker en spark med hjul når jeg skal komme meg rundt. Jeg hverken røyker eller drikker alkohol. Jeg baker mitt eget brød. Jeg er glad for at jeg klarer meg selv i størst mulig grad, sier hun.

Når Liv Sandem ikke er på farten, strikker hun sokker og luer til hele familien. Som det omsorgsmennesket hun er, strikker hun også luer til premature barn.

 

Søndag samles familien på idrettshuset i Mysen. Dit kommer barn, barnebarn og oldebarn, samt nieser og nevøer. Mer enn 40 gjester kommer for å feire. Og som den største selvfølgelighet er det ingen ringere enn Liv Sandem selv som har stekt karbonader til festen.

 

Gratulerer så mye med dagen, Liv!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter