Storkjøkken i Askim

Storkjøkken betjener sykehjemmene – Er det til fordel for beboerne?

I et hvert hjem skulle det være et kjøkken, men slik skal det visst ikke være for sykehjemmene lenger. Det er blitt mer og mer vanlig at kommunene etablerer sentrale storkjøkken som skal betjene sykehjemmene. Her tenker man produksjon og kostnad pr. produsert enhet. Hvor langt har man tenkt på kvalitet og hvorvidt slike løsninger er til fordel for pasientene!

Det synes absurd å tenke seg at mat som blir produsert et sted, transportert til et annet sted, varmet opp og servert, kan være en tjenlig løsning ut fra hensynet til kvalitet og pasientenes behov for nylaget og appetittvekkende mat.

Det er alt for mange som har et ukritisk forhold til stordrift og det faktum at stordrift er noe av det vanskeligste man kan beskjeftige seg med.  Det har de fått prøve på det nye sykehuset på Kalnes. Det å få maten produsert på et storkjøkken i Vestfold for å få den transportert for servering på Kalnes, viste seg naturligvis å være en håpløs løsning. At de kunne finne på noe så dumt! De har nå tatt til fornuften og avvikler ordningen med levering av mat fra Vestfold.

SENIORSAKEN ØSTFOLD mener at beboerne på sykehjemmene fortjener eget kjøkken, men er redd for at hensynet til effektiv produksjon og lave enhetskostnader, får styre utviklingen.

I Askim har de nå etablert nytt storkjøkken med siktemål å betjene sykehjemmene i den nye storkommunen. Vi gjengir nedenfor en artikkel som stod i Smaalenenes Avis den 1. juli:

ASKIM

Det nye kjøkkenet på Helsehuset i Askim ble offisielt åpnet torsdag.

– Vi har begynt å lage mat. Elektrikeren ble ferdig i går, og alle ansatte er på plass. Det er en gledens dag, sier en strålende fornøyd kjøkkensjef Kim Anthony.

Moderne lokaler

Han viser oss rundt i de nyoppussede lokalene, innredet med nytt og topp moderne utstyr. Benker og skap i rustfritt stål, avanserte ovner, kjølerom og utstyr til å lage sous vide, mat som kan vakuumpakkes, har lang holdbarhet og enkelt kan varmes opp.

Middagstilberedning som tidligere foregikk på Løkentunet, skal nå produseres i det nye kjøkkenet på Helsehuset. Hege Tharaldsen er kokk, og er blitt med på flyttingen fra Løkentunet.

– Mye er likt, men det er også mye nytt og annerledes. Det er bedre plass, og mer moderne. Vi skal lage mat til 300 personer, omtrent det samme som vi gjorde på Løkentunet. Men jeg regner med at det blir flere etter hvert. Vi har planer om å komponere ny meny, en 6 eller 12 ukers meny vi kan rullere på, sier Tharaldsen.

Kjøkkenet på Løkentunet blir nå et mottakskjøkken, som tar imot og varmer opp mat laget på kjøkkenet på Helsehuset.

Askim-ordfører Thor Hals sier det vil bli nedsatt en prosjektgruppe som skal se på et samarbeid om levering av mat og kjøkkentjenester til andre institusjoner i den nye storkommunen.

– Vi har tenkt fremtidsrettet med denne satsingen. Det vil bli flere ansatte på Helsehuset etter hvert, og kjøkkenet har kapasitet til å betjene alle fem kommuner. Vi skal prøve å forankre dette hos de andre, og undersøke om det er interesse, sier Hals.

– Matproduksjonen flytter fra små, trange lokaler på Løkentunet, hit til store tilrettelagte lokaler med moderne utstyr. Vi har allerede hatt besøk fra Eidsberg kommune, som har vist interesse, sier virksomhetsleder i Askim kommune, Hans-Petter Vammeli.

Ny kantine til høsten

Kantina i tilknytning til kjøkkenet på Helsehuset er nå under oppussing, og skal stå ferdig tidlig på høsten. Linda Øverland er teamleder for døgnenheten på Helsehuset. Hun er glad for at kjøkkenet nå er i drift, og ser frem til at kantinen åpner.

– Vi har et ustabilt pasientantall. Med det nye kjøkkenet blir det lettere å tilpasse matbestilling i forhold til hvor mange pasienter vi har. Det blir fint å få på plass den nye kantinen, hvor både pasienter, pårørende og ansatte kan komme og spise, sier Øverland.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter