Uken som gikk – Nytt fra Seniorsaken sentralt (BA5)

Uken som gikk – Nytt fra Seniorsaken sentralt (BA5)

Hei alle!

I de gode gamle dager var det skrint med aviser i påsken. Nå florerer det av nyheter: hvor i landet blir det sol eller ikke? Hvor lange blir køene? Slik fyller du et påskeegg med sunne saker osv. osv.

I Seniorsaken tok vi rett og slett påskeferie. Med unntak av å legge ut noen hyggelige saker på Facebook, snakke med TV2 og bli intervjuet av VG. Og først og fremst jobbe med en SOS-sak.

Men om vi går tilbake til før påske er det en sak som har holdt harmen ved liv i over to uker! Det vil si; vi har vært sinna i fem måneder! Saken er selvfølgelig ”pensjonsslippen”.

Da Pensjonistforbundet arrangerte en konferanse med tunge deltakere i panelet var det stinn brakke. Om noen vil irritere seg over alt som ble sagt, ligger hele konferansen på Facebook.

Statssekretæren fra Arbeids- og sosialdep. husker jeg ikke navnet på. Ikke hva hun sa heller. Alt jeg noterte var mumle, mumle på politikerspråk.

Men NAVs økonomi- og styringsdirektør og ass. arbeids- ogvelferdsdirektør. Geir Axelsen, snakket så vi ikke trodde våre egne ører!

Blant “godbitene” var:

 

– At så  mange deltok på Facebook-kampanjen viser at det er mange av dere som

er veldig flinke.
Flinke???? Forstår ikke Axelsen at de som støtter en sak ikke nødvendigvis er rammet av den?

 

– Dette er et problem som vil bli stadig mindre.
Ja, og derfor blir det billigere og billigere å gjøre en omsorgsfull omstilling!

 

– Pengene vi sparer vil ikke forsvinne inn i NAVs byråkrati. De vil gå til andre grupper som trenger dem………

Uten kommentar.

– Det er nesten ingen som har klaget.
Ligger klageskjemaet på Altinn?

Det ser ikke ut til at politikere og direktører forstår at denne saken har blitt en symbolsak. Et symbol på all den diskrimineringen eldre blir utsatt for i den digitale hverdagen.

Vi ble oppringt av en pårørende vi har hjulpet før. Hun var helt fortvilet, og gråt og gråt da Eva tok telefonen i resepsjonen. Hennes far på 97 med tarmkreft fikk ikke sykehjemsplass og hun ville vi skulle ringe kommunen, fastlegen, Ahus. Nå var han på Kommunal akutt døgnenhet, men skulle sendes hjem dagen etter. Vi ringte KAD som sa han var blitt mye bedre. Dessuten hadde de snakket med søsteren til hun som hadde ringt oss. Hun hadde sagt at hun og søsteren skulle reise bort, og ikke kunne se til faren hver dag.  Umiddelbart følte jeg meg litt ”lurt”. Handlet alt om en hyttetur? Så forsto jeg hva det virkelig handlet om: pårørendes fortvilelse over å ikke få hjelp til å ta vare på seg selv før de er helt utslitt.

Oppringningene fra journalistene i påsken var av helt ulik karakter. TV2 ønsket kommentarer til en forskningsrapport om overmedisinering. Jeg henviste til sykehjemoverlege, Pernille Bruusgaard. Hun er en av Norges ledende på dette feltet. Noen ganger er det bedre å gi media et bedre navn enn mitt. Da ringer de igjen.

VG-saken handler om digital dating og forelskelse.

To av ”våre” fremstår som flotte representanter for seniorer som både har det moro og meningsfylt!

 

Hilsen Christin

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

SE ALLE NYHETER...