URKE – VED VEIS ENDE!

Hva er egentlig Urke?

Vi lar spørsmålet hvile – 62 mil fra Fredrikstad!

Tørre veier, fint augustvær og ikke alt for skremmende fredagstrafikk! Vi trodde ferietrafikken for det meste skulle være over, men vi tok feil. Over Valdresflya var trafikken nesten som i rushtiden på innfartsåren i Fredrikstad. Trafikken har skiftet karakter siden sist vi var på biltur. Nå er bobilene så mange at de dominerer trafikkbildet. Likeledes på campingplassene hvor bobiler, campingvogner og campinghytter nesten helt har fortrengt teltene.

38 mil fra Fredrikstad. «Pit stop» og overnatting på Lemonsjøen Fjellstue! Så er det 24 mil igjen til dagens mål. Turen opp Ottadalen mot Lom var en fin opplevelse. Mange flotte gårder med tømmerbygninger som har stått imot tidens tann, tjærebredde og solbrente.

Lom-StavkirkeOpp mot Lom åpner dalen seg. Lom fremstår som et solid og velorganisert bygdesentrum. Den flotte og vel eksponerte stavkirken bekrefter at Lom også i tidligere tider har vært et kraftsentrum.

Ikke uventet, vestlandsværet møtte oss på Grotli – regn, tåke og kraftig vind!

Vi valgte den nye veien ned mot Stryn. Den starter med 3 lange tuneller med en skremmende dårlig standard. Tunnelen var trange, smale og mørke.  Slike tunneler bygde man altså bare for noen få 10-år siden. Det var en ubehagelig opplevelse – og vi kom ikke til å kjøre de samme tunellene på hjemturen!

Fra Stryn navigerte vi oss frem til Horningdal, hvoretter vi fant veien mot Hellesylt. Et stykke før Hellesylt svingte vi av mot nord – inn Norangsdalen!

Urke-Trang dalDenne går for å være Norges trangeste kjørbar dal. Fjellveggene reiser seg bratt opp til 12 – 1300 meters høyde. I den smale dalbunnen slynger det seg en vei, som tidligere var en kjerrevei, men som nå er velsignet med asfalt og er godt kjørbar. Det er ingen grunn til å kjøre fort. Bak neste sving kan du fort møte en annen bil, en saueflokk eller enda verre store steinblokker som er rast ned fra fjellsiden.

 

 

Den 26. mai 1908 gikk det et stort stein og jordras nord i dalen. Det fylte opp hele dalen og dannet en demning. Heldigvis gikk hverken mennesker eller dyr tapt. Men det gjorde en hel setergrend som ble liggende under vann etter hvert som det nåværende Lyngstøylsvatnet ble fylt opp. Over 100 år etter ligger restene av bygninger, gjerder og en den gang nybygd vei, konservert i det kalde vannet. Lyngstøylsvatnet er et yndet mål for fritidsdykkere. «Bare se, men ikke røre». Alt under vann er fredet.

Norangsfjorden er en sidefjord til Hjørundfjorden, som igjen er en sidefjord til Storfjorden som går fra Ålesund til Geiranger.

Innerst i Norangsfjorden ligger Hotell Union Øye. Det ble bygget i 1891 og hadde sine velmaktsdager i tiden frem til første verdenskrig. Dette hotellet, beliggende innerst inne i en fjord på Vestlandet, en veiløs grend, trakk ufattelig nok til seg noblessen fra hele Europa.

Det finnes ikke et hotell i Norge som har en gjesteliste som kommer i nærheten av denne: Keiser Wilhelm, Kong Oscar, kong Haakon, dronning Maud, daværende kronprins Olav, prinsesse Victoria, forfatterne Karen Blixen, Knut Hamsun og Sir Arthur Conan Doyle, musikeren Edvard Grieg, forfatteren Henrik Ibsen og oppdageren Roald Amundsen, bare for å ha nevnt noen. Listen er lang! Det kom også mange engelske fjellklatrere som fant nok av utfordringer i Sunnmørsalpene.

Etter å ha forfalt noen år er hotellet nå fullrenovert og fremstår i fordums prakt Det er igjen i full drift.  Hotellet er medlem av en eksklusiv forening – «De historiske hotell- og spisesteder»

Så endelig kommer vi til Urke som ligger noen få kilometer lenger ut i fjorden. Det er her veien stopper. Urke ligger tett ved fjorden omkranset av mektige fjell som stiger bratt opp til 1500 meter over havet. En mektig opplevelse – nesten til å miste pusten av.

I denne lille, isolerte bygden er det 50 fastboende sjeler, det er noen få, små gårder, et anlegg for smoltproduksjon, en pub og en landhandel. Denne er litt annerledes enn de fleste – fører matvarer, har et medisinutsalg, er stedets postkontor, er kommisjonær for norsk tipping, selger bensin og diesel, bestyrer den lokale campingplassen og leier ut båter. Så er landhandelen også det stedet hvor folk treffes, tar en kopp kaffe og utveksler informasjoner.

Urke-Ved veis endeDet lille samfunnet er preget av dugnadsånd, samhold og kjærlighet til stedet.

Søker du frisk luft, ro og harmoni, så kan Urke være verd et besøk også for deg.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter