Borge Sykehjem

Vil jeg bli gammel i Fredrikstad?

Vi gjør oss av og til tanker om hvordan det er å bli gammel, og hvilke forutsetninger vår hjemkommune vil gi oss. Pensjonistene må stort sett bukke og takke for det de tilbys uten at de selv har noen innflytelse på forhold som gjelder deres egen tilværelse. Det er 900.000 pensjonister i Norge som stort sett er umyndiggjort. De er praktisk talt fraværende i alle styrende organer. Det at det på Stortinget bare er to representanter som er pensjonister som skal representere 900.000, sier det meste. Pensjonistene burde ha kunnet øve en viss innflytelse, men de er sørgelig dårlig organisert. De kan bare øve en meget begrenset innflytelse på sin egen situasjon og er praktisk talt helt uten myndighet.

I et leserbrev i Fredrikstad Blad 28. november gir pårørende Bjørg Jacobsen uttrykk for hennes opplevelser og synspunkter. Hun «setter fingeren» på flere problemstillinger som i de fleste sammenhenger får for lite oppmerksomhet. Hun er opptatt av hvordan de eldre opplever sin situasjon, og hvilken oppmerksomhet de får. Vi synes hennes synspunkter er så interessante at vi gjengir hennes leserbrev i sin helhet:

La oss bli «Byen med god eldreomsorg!

Ord som å leve i Fredrikstad, å skape i Fredrikstad, å møte fremtiden i Fredrikstad, Fredrikstad er trygt, koselig og varmt!

 Dette er ord som uttales av politikere i formannskapet i Fredrikstad kommune, men neimen om jeg føler meg trygg med tanke på fremtiden, neimen om jeg vil bli gammel i Fredrikstad!

Det skrives så meget om eldreomsorg, alle politiske partiene er enige om at man må gjøre noe med eldreomsorgen, det må bygges nye store bygninger (alt gammelt skal rives) og det må være enerom, alt dette er vel og bra, men jeg lurer på om de som bor på institusjoner blir spurt om hva de ønsker seg?

Jeg tror at de først og fremst vil bli sett, vil bli behandlet som de personene de er, at personalet har tid og krefter til å se og snakke med dem, ikke bare stikke innom med medisiner. Mange ønsker seg en trivelig stue hvor det er blomster og hjemlig atmosfære, med andre ord et oppholdsrom hvor de kan møtes når det å sitte på eget rom blir for trist.

De ønsker seg også personlig stell, dusj minst en gang i uken, for vet dere det, kjære politikere, de får kun dusje og vaske håret hver 14. dag samtidig som det skiftes sengetøy. Vi skriver snart 2018! Dette er helt uholdbart spør dere meg, men det gjør dere naturligvis ikke.

Disse syke og svake mennesker som ikke lenger kan kreve sin rett, som ikke lenger greier å stelle seg selv og være i eget hjem, de var en gang vant til å dusje før de gikk på jobb, slik som dere sikkert gjør selv. Da kan det jo være greit å være dement, da husker man antagelig ikke når man badet sist.

Jeg klager ikke på de ansatte, på personalet som sikkert gjør det de makter, som går hjem med dårlig samvittighet og tenker at jeg burde ha gjort det og det for herr Hansen eller fru Pettersen, men tiden strakk ikke til!

Personalet gjør så godt de kan, men det MÅ bare settes til flere hjelpende hender! Dette går ikke an i velferdsstaten Norge! Husk at det er disse som sitter på aldershjem og institusjoner som skapte mesteparten av det vi har i dag!

Og så var det kosen da! Den er veldig viktig. Men de har jo trivselstrallen!

Mulig noen synes det er nok, men kjære politikere, hvordan tilbringer dere lørdagskvelden? Eller fredagskvelden for den saks skyld. Bli dere spurt om hva dere vil ha på brødskiva til lørdagskos?

Jeg vet at de fleste av dem som er så «heldige» å få en sykehjemsplass var vant til å lage litt ekstra både på fredags- og lørdagskvelden, men her er det totalt manglende! Det er liksom ingen forskjell på dagene, alt er ensformig og grått og flyter i samme dur.

Og mange av rommene er under all kritikk, med skrue- og spikermerker etter forrige beboer og fargene grelle og tråkige. Et lite malingsstrøk ville gjort seg i de fleste rommene. Det hadde blitt så mye koseligere. Husk det er hjemmet deres!

Så kjære politikere, gjør noe, ikke bare prat, la oss bli «byen med god eldreomsorg!»

Bjørg Jacobsen

Paul Holmsensvei, Fredrikstad»

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter