AGNETE TJÆRANDSEN – DET DIGITALE DILEMMA

Den 5. februar hadde vi inne på vår nettside en artikkel om DnB som til sist har forstått at ikke alle vil bli digitale og komme seg på nett. Dette er en del av vår virkelighet. Samtidig er det en utfordring for oss å invitere de ikke-digitale som gjerne vil, inn i den digitale verden.

Agnete Tjærandsen er medlem i sentralstyret i SENIOR NORGE. Hun er aktiv politiker og blant annet medlem av Eldrerådet i Bodø. Nedenfor gjengir vi en meget interessant artikkel hun har skrevet for lokalavisen i Bodø:


I dagens avis er jeg opprørt over bankene, som tar gebyrer for tjenester, som ikke utføres digitalt. Det er for det meste de eldre som blir skadelidende her. Jeg er fremdeles opprørt, men jeg ser også den andre siden.

Jeg har også vært skeptisk eller til og med redd for dette nye. Det er ikke noe for meg – det lærer jeg meg aldri! Det er naturlig – tenk på, hva vi har vært med til av utvikling, vi som er i den tredje alderen. Fjernsyn – mobiltelefoner – måneferder – medisinske oppdagelser. Til å begynne med stiller vi oss litt på sidelinjen, for å se, hvordan disse tingene utvikler seg, men etterhvert blir de også hverdag for oss og vi kan ikke leve uten.

Slik er det også med den digitale verden.  Jeg snakker for meg selv, når jeg sier, at et liv uten Ipaden i dag er utenkelig. Hvor finner jeg alle opplysninger? Google – hvor kommer jeg i kontakt med gamle og nye venner? Facebook – hvordan slipper jeg å gå på postkontoret med mine brev? – jeg mailer og det er gratis! Og så banken, da – den sitter jeg ved mitt skrivebord og bruker.

Så er det mange som sier – men hva med den personlige kontakten? Hva med den gode samtalen? Jatakk, begge deler, sier jeg. Når jeg har bruk for å se og snakke med andre mennesker, oppsøker jeg steder, der jeg vet, at jeg finner likesinnede. Det er utallige foreninger i en by på Bodøs størrelse og det skulle være mulig for de fleste å finne noen med samme interesse som du har. Tusenhjemmet er et slikt sted og Røde Kors et annet. Som frivillig finner du et miljø og en samhandling med andre mennesker, som er givende og utviklende. Som frivillig får du så mye mer enn du gir!

Så tilbake til det digitale. Hvordan begynner jeg, hvis jeg er interessert? Ja, foreløpig er det et 1000-kroners spørsmål. Mange spør de nærmeste – barn og særlig barnebarn – de kan det nemlig. Andre oppsøker steder, der det gis opplæring. Tusenhjemmet i samarbeide med Pensjonistforbundet kommer i løpet av våren til å sette i gang opplæring, ikke bare på Ipad, men også på andre digitale medier. Så der har du sjansen!

Men det vi venter mest på er jo, at Stat og Kommune skal ta sitt ansvar for at ALLE har like muligheter og tilgang til den digitale hverdagen, som vi er avhengige av, når vi skal betale våre regninger – lese de kommunale skriv – i det hele tatt følge med på det som publiseres. Det kommer – men ting tar tid og i mellomtiden er det opp til deg å gjøre noe selv.

Tro meg – det ER mulig – og det er GØY!

 

Agnete Tjærandsen

Leder Bodø Eldreråd

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter