Brottet amfi – spennende friluftsteater!

Vi forsøker etter beste evne å få med oss noen kulturopplevelser i løpet av sommeren. Vi har vært faste gjester på Evert Taube showet i Engelsviken i 20 år! De senere år har vi også gjestet friluftsteateret i brottet på Spjærøy på Hvaler.

Noen hadde fantasi nok til å se mulighetene i et tidligere steinbrudd. Her kunne det bli et friluftsteater! Og takket være lokale ildsjeler er det blitt slik. Amfiet ble bygget på dugnad og stod ferdig i 2005. Det kan huse 500. Brottet amfi kan minne om et romersk teater i miniatyr. Samtidig gir det assosiasjoner til steinhoggertradisjonene i Østfold.

Hvert år siden 2005 har det vært satt opp forestillinger som har forankring i det lokale miljø og historie på Hvaler. Det er i hovedsak lokale krefter som står bak – forfattere, musikere, regi og lokale skuespillere. En og annen gjestespiller fra hovedstaden har det riktignok vært.

De fleste av aktørene er amatører, men det bærer ikke forestillingene preg av. De opptrer som proffer alle sammen, og forestillingene gjennomføres med innlevelse og en imponerende presisjon. Vi kan bare forsøke å forestille oss hvilket enormt arbeid som ligger bak!

Friluftsteater kan være en gambling. Forrige gang vi overvar en forestilling på Brottet, var det et surt, kaldt vær. Det var tåke og det regnet. Vi husker godt vi satt og hutret og frøs. Vannet rant fra nakken, ned over ryggen og til de edlere deler vi sitter på.

Vi holdt bare ut en akt, men skuespillerne gjennomførte!

Den sommeren vi nå er i ferd med å legge bak oss, har imidlertid vært som skapt for friluftsteater. Godt og varmt vær under hver eneste forestilling – og fulle hus. Vel fortjent for arrangørene, for skuespillerne og til glede for de besøkende

Årets forestilling var en nypremiere og et gjensyn med musikkteaterforestillingen BROTTSJØ som tidligere er spilt i Brottet Amfi i 2009. Forestillingen har utgangspunkt i hverdagslivet på Hvaler i forbudstiden, altså i tiden rundt 1920. Beskrivelsene av den tids miljø, dominert av fattigdom, sild og poteter, var så levende at vi hadde en opplevelse av «å være der». Flotte skuespillerprestasjoner og noen scener som var ustyrtelig morsomme.

Vi rakk akkurat årets siste forestilling. En spesiell, nesten trolsk opplevelse, når scenen ligger fullt opplyst og høstmørket siger på og danner en ramme omkring teateret.

Takk til arrangører, skuespillere og andre medvirkende.

Vi kommer igjen til neste år!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter