Og hvorfor ble det en flått 17. mai?
Det er ikke mange år siden den var kjent som «skogbjørn». Den var heller sjelden og voldte oss ikke meget bry. Nå er den kjent som «flått». I et varmere og fuktigere klima har den fått en stadig større utbredelse, særlig i kystnære områder.
Flåtten er blitt et stort problem fordi en del fører med seg den sykdomsfremkallende bakterien borreliose! Flåttbitt kan føre med seg alvorlig sykdom som kan være vanskelig å diagnostisere. Det finnes ingen 100% sikker test. Så vel mennesker som dyr er utsatt!
Vi har i sommersesongen alltid hatt flåttbånd på vår følgesvenn Tuxie, en 14 år gammel gordonsetter. Så lenge vi har hatt flåttbåndet på henne har hun ikke hatt et eneste flåttbitt!
Så kommer vi til saken – Flått 17. mai!.
Flåttbåndene har en begrenset levetid. Vi hadde vært litt slappe og utsatt kjøpet av nytt flåttbånd til neste sverigetur – det er billigere på Nordby og i Sverige er det reseptfritt. Vi satte på Tuxie det gamle flåttbåndet, og håpet på det beste! Men akk, nei!
Mens vi følger 17. mai toget i gamlebyen i Fredrikstad, oppdager vi en kul på hodet til Tuxie. Det var en stor flått! I mangel av pinsett forsøkte jeg meg med neglene. Flåtten satt hardt, men jeg fikk den ut. En ikke helt vellykket operasjon. Jeg fikk nemlig også med meg en god del skinn som etterlot et åpent sår så stort som en femkroning.
Vi vasket såret med saltvann og bacemysin, og håpet, noe tvilende, på at dette skulle ordne seg. Men etter en inspeksjon i en tidlig morgentime, ser vi at dette må sys!
Da er det godt å ha proffene hos FREDRIKSTAD DYREHOSPITAL, innenfor kort rekkevidde. Det blir en tur dit opp rett etter frokost!
Det får ikke hjelpe at Tuxie ikke liker seg der. Hun husker vel tilbake til den gang hun måtte få syv sting for en flenge i halsen jeg hadde forårsaket da jeg skulle klippe vekk en hårdott!
Ellers så var den en riktig flott 17. mai!
Del gjerne innlegget på sosiale medier!