Harry-tur til Strømstad!

 

Vi føler oss privilegerte vi pensjonister i Fredrikstad som kan spasere til tollbodbrygga, gå om bord på Sagasund og dra på minicruise til Strømstad. Noen kaller det for «Harry-tur!»

Sagasund er en vakker gammel dame, tatt særdeles godt hånd om av sine eiere. «Ship shape», hun har ikke en ripe i lakken! Koselige, komfortable salonger under dekk og nok av godværsplasser ute på dekk. Her er alt «på stell». I sine yngre dager var Sagasund kjent som Nesoddferja.

Nå går Sagasund i fast rute til Strømstad 3 dager i uken i vintersesongen og 5 dager om sommeren! Start i Fredrikstad kl. 1000 med ankomst i Strømstad kl. 1200 – retur til Fredrikstad kl. 1450 med ankomst Fredrikstad kl. 1700. God tid til å ta en tur innom Systembolaget, shoppe litt, se på båtene i havna, eller bare kose seg i det trivelige bysenteret.

Tur/retur kr. 150,-, ingen formue!

Siden dette er turer som går midt på dagen er seniorene i flertall.

Vi lot oss friste av det gode sommerværet sent i mai måned og inviterte med oss noen gode venner fra den andre byen oppunder fossen! Det er alltid hyggelig med selskap!

Dette er først og fremst en flott tur i en vakker skjærgård som vi kan være stolte av. Kjent farvann for oss som har hatt glede av egen båt i mange år! Turen går ut Østerelva, over Ramsøflaket, gjennom sundet mellom Brattholmen og Nordre Sandøy, forbi Tressvika, en fin svaihavn, sniker oss inn bak Tjurholmen, vi er i Sverige, ned langs innsiden av Långøen og vips så er vi i Strømstad. Tilbaketuren legges gjerne via Gravningssundet og mellom Nordre Sandøy og Kirkøy. En flott tur!

Det er tiden om bord som er selve turen, med alle rettigheter med tilbud om smørbrød på veien ut og middag på veien hjem. Bra bevertning og hyggelig betjening!

Vi hadde en herlig skjærgårdstur i godt, varmt sommervær nesten uten en krusning på sjøen. God stemning om bord. Kunne ikke vært bedre.

De hadde nok en noe annen opplevelse de som en kald og mørk februarkveld i 1945 kapret alle 18 slepebåtene i Fredrikstad rett foran nesa på tyskerne. Snakk om frekkhetens nådegave! I stummende mørke, med slukte fyrlykter, uten GPS eller kartplotter tok de slepebåtene over til Sverige. Fikk båtene lagt for anker. Så ble de djerve kaprerne, fortsatt i stummende mørke, skysset med snekker tilbake og ble satt i land i Slevik. Så gikk de derfra til Fredrikstad og stilte opp på jobb kl 0700 samme morgen.

Dette ble betraktet som en av krigens dristigste sabotasjeaksjoner. Den ble utført av Fredrikstad-gutter i alderen 20 – 23 år! Hvilken risk de tok!

Er det noen som har litt tid til overs i sommer, så anbefaler vi gjerne en «Harry-tur» med Sagasund. Det er en fin opplevelse!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter