Hjelp, vi må digitaliseres – Er løpet kjørt for de eldre som ikke vil på nett?

Dette er overskriften til an artikkel i Vi.no 08.10.2018, skrevet av Lisa Malvina Wisløff. Dette gjelder en av våre høyest prioriterte saker. Vi gjengir artikkelen nedenfor, noe forkortet.

«Norge vil digitaliseres og noen vil havne utenfor. Her forklarer vi hvorfor.

Da nordmenns kunnskap om data og sikkerhet ble kartlagt for to år siden, sa flere av de spurte over 65 år at de var svært bekymret for en påtvungen digitalisering.

Mange klarer ikke å holde tritt med utviklingen og må bruke barnebarna for å få hjelp.

Siden de også var mer bekymret for å bli utsatt for svindel er det nesten opplagt at det er mange eldre som er dårlig utrustet på IT, vil la være å bruke offentlige tjenester digitalt.

Hos Senior Norge Østfold jobber de på spreng med nettopp denne problemstillingen. Ta for eksempel en kikk på den digitale ordlisten de har laget.

De har 1.000 medlemmer og halvparten av dem er ikke på nett. Det bekymrer leder i Senior Norge Østfold, Finn Åsmund Johnsbråten.

  • Vi ringte alle de 500 medlemmene som ikke var på nett, for å høre om de var interessert i å få seg en epostadresse så vi kunne holde kontakten med dem, men ingen sa de ville ta den opplæringen. «Løpet er kjørt for meg», sa de, forteller Johnsbråten til Vi.no.
  • Får de 20 -30 stykker av de som ikke var på nett med, er de godt fornøyde.
  • Det er cirka 400.000 som er ikke-digitale, og som kommer til å fortsette med å være det, mener Johnsbråten

Det nytter heller ikke å fronte den digitalspreke 93-åringen med nettbrett og smarthøyttaler.

For alle skal med, men ikke alle vil være med.

Foretrekker gamlemåten

Som 85-åringen Bjørn Amsrud fra Oslo, som er en av DNB’s mange ikke-digitale kunder (skal være 60.000 i alt – redaktørens anmerkning). Han går for den gode, gamle papirløsningen når han betaler regninger, og det har han tenkt å fortsette med.

Etter et par års arbeid med å få alle kundene sine på nett, måtte DNB kaste inn håndkleet til slutt.  De lanserte et direktenummer der ikke-digitale kunder kunne få hjelp av kunderådgiver. Slike hensyn er helt nødvendig for å lykkes.

Saken illustrerer inntrykket til Senior Norge, omleggingen må skje på en omsorgsfull måte, ved å ikke blokkere muligheten til å ringe og operere analogt»

Myndigheter, næringslivet og andre impliserte har hatt en naiv holdning til dette med opplæring av de ikke-digitale. Det de fullstendig har undervurdert er datavegringen og mangel på motivasjon til å gå på jobben med å gjennomføre nødvendig opplæring. DNB sitt opplæringsprosjekt illustrerer dette til fulle! De har fortsatt 60.000 ikke-digitale kunder.

Det er som nevnt, i dag ca. 400.000 ikke-digitale. Dette problemet løser seg over tid, men det vil ta mange år. I mellemtiden må de ikke-digitale tilbys analoge løsninger de kan leve med. Noe annet ville være en uhørt diskriminering.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter