Nå også dokumentert – trening forebygger demens!

Vår kunnskap om trening øker! Her kommer noe som vi tror er interessant nytt for de fleste.

Tidligere var det gjerne slik at fysisk trening var noe man befattet seg med i yngre dager. Etter hvert som vi har mistet meget av de fysiske aktiviteter i vår hverdag, har behovet for trening økt – for alle aldersgrupper, ikke minst for de eldre.  Er det er trygt for eldre å begynne å trene?

Jovisst, vi kom over en artikkel i Fredrikstad Blad. Kjell Langli, som aldri hadde drevet med systematisk trening tidligere, begynte å trene hos Family Sports Club i Fredrikstad som 86 åring

Han er ikke den eneste senioren som trener på Family, og han er ikke den eldste.

Konklusjon : DET ER ALDRI FOR SENT Å BEGYNNE OG TRENE!

Det er dokumentert at eldre har like stort utbytte av å trene som de yngre!

Det er også dokumentert at systematisk trening gir bedre helse, en bedre hverdag, flere gode år og mulighet til å bo lenger hjemme i egen bolig

Når tid skal man gi seg med å trene? Vi spurte en av veteranene på Family, en sprek 87 åring!         «TØR IKKE SLUTTE», svarer han!

I en nylig gjennomført undersøkelse som har vart over to tiår, er det solid dokumentert at systematisk trening reduserer risikoen for å få demens – i betydelig grad! Og vi som alltid har trodd at det ikke fantes noen mulighet for å forebygge demens. Hvilken nyhet?

Vi gjengir nedenfor fra en artikkel i Dagsavisen den 8. januar:

Trening beskytter deg mot demens!

RØR DEG: Med enkle midler kan du beskytte deg mot demens. Få fart på blodpumpa og svett minst 3 timer i uka.

UNDERSØKELSEN

26.941 individer i alderen 65 til 80 år ble fulgt over to tiår. De rapporterte selv om sin fysiske aktivitet.

Reduserer faren

Tor Atle Rosness er ansatt ved institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo og er en av forskerne bak rapporten.

Av dem som trente hardt opp til tre timer ukentlig, fikk halvparten så mange demens som de som ikke trente!

Hard trening er definert som trening som gjør deg svett og andpusten.

Kan gjøre noe selv!

-Det positive er at du kan gjøre noe selv for å forebygge demens, sier Tor Rossnes. Det viktigste er å være jevnlig i aktivitet hver dag. Å gå i stedet for å ta heisen, å rusle i hagen eller å gå på butikken.

-Du bør gjøre noe du liker, slik at du fortsetter med det. Det er å være jevnlig i aktivitet hver dag. Selv liker han å holde på i hagen, gå turer og sykle.

Trening er viktig uansett nivået du hadde før. Men du skal ikke være lei deg, hvis du har bikket 65 og vært inaktiv. Begynner du nå, vil det ha langsiktig effekt.

Blodpumpa er nøkkelen

Forskerne mener det er blodpumpa som er nøkkelen til en god mental helse.

-Vi korrigerte for faktorer som røyking, fedme og blodtrykk og fant likevel ut at det var en sterk sammenheng mellom inaktivitet og demens.

Enkle grep i hverdagen

Forskeren sier at det er de enkle tingene i hverdagen som gjelder.

Hjernen blir påvirket av om vi trener eller ikke. I artikkelen skriver forskerne at fysisk aktivitet påvirker frontallappene og hippocampus i hjernen.

Nervecellene i hjernen blir mer aktive ved trening, sier Tor Atle Rossnes.

Det nye og positive med dette, er at vi i betydelig grad kan redusere våre egne muligheter til å bli demente. Vær aktiv i hverdagen, tren systematisk og kontinuerlig. Husk at trening ikke er sprint – det er maraton!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter