Når kommer dataalderen til helsevesenet?

 

I den senere tid har det vært snakket og skrevet mye om bruk av data innen helsevesenet. Helse Sør-Øst har vært i hardt vær på grunn av at mye av driften av systemene var satt bort til indiske datasentre og derav økt risiko for at personopplysninger skulle komme på avveie.

Et annet problem har vært at gamle og nye systemer ikke «snakker» med hverandre og at forsendelser derfor måtte foregå med bud eller fax, noe som tar lang tid og kan i enkelte tilfeller være avgjørende i en kritisk situasjon.

Om det var fordi systemene ikke «snakket» sammen skal være ukjent, men jeg opplevde noe av dette da jeg hadde time hos en spesialist og trengte å få overført resultatene av en blodprøve jeg hadde tatt hos fastlegen. Jeg ringte da til fastlegen og ba om at resultatene ble sendt til spesialisten. Men så enkelt var det ikke. Spesialisten måtte be om resultatene selv eller jeg kunne møte hos fastlegen og få en utskrift av resultatene, som jeg da kunne levere til spesialisten.

Det skal sies at det var fastlegen som hadde rekvirert spesialisten.

Jeg hadde forventet at en slik overføring skulle være gjort med et par tastetrykk på PC’en, men det er tydeligvis et godt stykke vei å gå før det kan bli en effektiv kommunikasjon mellom legene.

Så – den som lever får se – hvis en lever så lenge.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter