PC hjelpen — De «fordømte» kodene — Del 1

Terje Lloyd Andersen
PC-hjelpen Terje Lloyd Andersen
Vi kjenner alle til det stadig tilbakevendende spørsmålet: Hva i all verden var det jeg brukte som passord for å komme inn på denne nettsiden? Jo flere steder vi må logge oss inn, jo større blir lista over passord.

Passord på datamaskinen

Det er sikkerhet det dreier seg om, sikkerhet om at det er DU som logger inn og ingen annen.

Imidlertid er det «big-business» for mindre ærlige mennesker å finne disse kodene dine og selge dem videre. Men hvordan får de tak i kodene? I løpet av den tid du har benyttet dataenheten din, har du sikkert trykket på en lenke du ikke visste kunne være skummel. Det kan skje oss alle. Vi trenger ikke å være klar over det en gang .

Løsningen er å bytte passord med jevne mellomrom. Dett kan bli en omfattende prosess dersom du har mange steder som krever innlogging. For mange blir det en logisk tanke at dersom jeg benytter samme passord overalt, ja da slipper jeg å måtte huske dem. Dette er ikke så veldig smart. Dersom noen får tak i ditt passord, kan de da få tilgang til alle de stedene der du bruker dette passordet.

Uansett, bruk helt spesielle passord på viktige steder. Det er mange gode tips på nettet om hvordan du kan lage et godt og sikkert passord.

Noen tips

  • Skriv ned alle de passordene du bruker. Dette gjelder bank, strømmetjenester (Nettflix, HBO, Spotify osv.), e-postkontoer, koder til ditt eget nettverk samt alle de andre.
  • Bytt disse passordene så ofte du kan og husk å notere det nye passordet til det stedet det gjelder.
  • Banker, forsikringsselskap og offentlige tjenester bruker i tillegg innlogging med Bank-Id. Dette er en trygg innlogging, men det er lurt å bytte det personlige passordet med jevne mellomrom.
  • Dersom du har innlogginger til mindre viktige steder som ikke inneholder viktig informasjon om deg, KAN du selvsagt benytte samme passord på disse, men husk å skifte de ut med jevne mellomrom.
  • Du kan også installere en Passordbehandler (Password manager). Disse programmene er i stand til å huske alle dine passord. Du må ha et såkalt «Master password» som gir deg tilgang til tjenesten. Dette er da det eneste passordet du behøver å huske. Dette passordet, samt alle de som programmet samler, vil legges i en såkalt kryptert fil lokalt på din datamaskin slik at dersom noen skulle få tak i denne fila vil de ikke kunne lese innholdet.
  • Disse passordbehandlerne er dessverre noe vanskelige å komme i gang med dersom du ikke er en litt dreven databruker. Jeg vil derfor være litt forsiktig med å anbefale disse, men dersom du har pågangsmot nok til å prøve, kan du f.eks. prøve et program som heter KeePass. Dette er et gratis program du henter fra nettet.

Da er det bare å ønske dere lykke til med å gjennomgå passordene dine og bytte der du synes det er nødvendig. (Neste kapittel: Hvordan å huske koder på bankkort, bensinkort og lignende)

PC hjelpen, tlf 922 87 090  mellom kl 1300 og 2100

Terje Lloyd Andersen

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter