
Passord på datamaskinen
Det er sikkerhet det dreier seg om, sikkerhet om at det er DU som logger inn og ingen annen.
Imidlertid er det «big-business» for mindre ærlige mennesker å finne disse kodene dine og selge dem videre. Men hvordan får de tak i kodene? I løpet av den tid du har benyttet dataenheten din, har du sikkert trykket på en lenke du ikke visste kunne være skummel. Det kan skje oss alle. Vi trenger ikke å være klar over det en gang .
Uansett, bruk helt spesielle passord på viktige steder. Det er mange gode tips på nettet om hvordan du kan lage et godt og sikkert passord.
Noen tips
- Skriv ned alle de passordene du bruker. Dette gjelder bank, strømmetjenester (Nettflix, HBO, Spotify osv.), e-postkontoer, koder til ditt eget nettverk samt alle de andre.
- Bytt disse passordene så ofte du kan og husk å notere det nye passordet til det stedet det gjelder.
- Banker, forsikringsselskap og offentlige tjenester bruker i tillegg innlogging med Bank-Id. Dette er en trygg innlogging, men det er lurt å bytte det personlige passordet med jevne mellomrom.
- Dersom du har innlogginger til mindre viktige steder som ikke inneholder viktig informasjon om deg, KAN du selvsagt benytte samme passord på disse, men husk å skifte de ut med jevne mellomrom.
- Du kan også installere en Passordbehandler (Password manager). Disse programmene er i stand til å huske alle dine passord. Du må ha et såkalt «Master password» som gir deg tilgang til tjenesten. Dette er da det eneste passordet du behøver å huske. Dette passordet, samt alle de som programmet samler, vil legges i en såkalt kryptert fil lokalt på din datamaskin slik at dersom noen skulle få tak i denne fila vil de ikke kunne lese innholdet.
- Disse passordbehandlerne er dessverre noe vanskelige å komme i gang med dersom du ikke er en litt dreven databruker. Jeg vil derfor være litt forsiktig med å anbefale disse, men dersom du har pågangsmot nok til å prøve, kan du f.eks. prøve et program som heter KeePass. Dette er et gratis program du henter fra nettet.
Da er det bare å ønske dere lykke til med å gjennomgå passordene dine og bytte der du synes det er nødvendig. (Neste kapittel: Hvordan å huske koder på bankkort, bensinkort og lignende)
PC hjelpen, tlf 922 87 090 mellom kl 1300 og 2100
Terje Lloyd Andersen
Del gjerne innlegget på sosiale medier!