Senior internettkafe i Fredrikstad!

Det er noen ganger slik at det er barnebarn som innvier besteforeldrene i dataverdenes mysterier. På Gressvik i Fredrikstad har Kiwanis Club en internett kafe hvor seniorer lærer seniorer. Vi gjengir nedenfor noen klipp fra en artikkel i Fredrikstad Blad den 26. januar:

«Siden 2001 har Kiwanis i Fredrikstad drevet en seniornettkafe. I 2018 er behovet blant de eldre større enn noensinne for å bli fortrolig med data.

Kiwanis Senior Internettkafé har startet semesteret for vinterhalvåret 2018, det 35 semester i rekken siden klubben dro i gang tilbudet høsten 2001.

-Det begynte med at Kiwanis Club Fredrikstad i 1998 overtok Gresvig Bedehus og vi måtte finne på aktiviteter å fylle vårt klubbhus, som vi har restaurert i tidsriktig stil.

2001 var data blitt dagligdags hos yngre årsgrupper, men ikke blant de over 6. Derfor kom jeg på ideen om å lansere en seniornettkafé i Fredrikstad, forteller initiativtager Malvin Kalhagen.

-Data er ikke lenger science fiction for de eldre. Vi har selv 10-15 pc-er til disposisjon, men de fleste som kommer hit, medbringer sin egen maskin. Noen har med nettbrett eller smarttelefon.


-Men betydningen av at seniorer lærer seg å bruke data, har absolutt ikke avtatt. Tvert om, fortsetter dagens leder av seniornettkafeen, Gunnar Henry Olsen. Han ramser opp noe av det som kan gjøres ved hjelp av egen datamaskin: Lese lokalavisen hvor hen du måtte befinne deg, ordne selv med betalinger og annet i bank, sjekke pensjon og helsetjenester hos NAV, holde kontakt med utenbys boende slektninger via Skype, eller sosiale nettverk.


– I fjor ble det rabalder da NAV besluttet å sende ut brev om pensjonsutbetalinger digitalt. Senere ble papirbrev innført igjen, men det fikk meg til å innse at jeg må komme meg på nett, sier en av de fremmøtte.

Konseptet er slik at den som er interessert, møter opp med det man måtte ha av datakunnskap, og så tar vi det derfra.

I semesteret vil seniornettkafeen hver tirsdag ta opp ymse dataemner, alt fra vipps til tekstbehandling. Det sosiale er også viktig. Kjøkkengjengen steker vafler og koker kaffe, og det gjør de analogt.

-Man må betale 50 kroner for vafler og kaffe. Resten av tilbudet er gratis, avslutter Gunnar.»

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter