Siste nytt fra Senior Norge sentralt

Hei alle!

Så lenge Reiseradioen står på programmet i P1 er det sommer!
Og det gjør den i en uke til. Mange vil kanskje puste lettet ut og prise at det ser ut til at vi har fått tilbake den norske sommeren.
Men ifølge Reiseradioen holder temperaturen i vannet seg fremdeles på et «behagelig» nivå. I dag ble det meldt fra 13 til 23 grader rundt i landet.

Bading for alle
I løpet av sommeren dumper det en og annen e-post ned i mailboksen. Og en av disse omhandlet faktisk bading signert «Badenymfene på Bygdøy» i Oslo. De kunne fortelle at flere eldre og funksjonshemmede ble sittende på land siden det var umulig å ta seg ut i vannet. De ønsket seg en brygge/rampe med benker under overflaten der folk i rullestol kunne heise seg ned og sitte. Det fins selvfølgelig slike. Byråd for oppvekst og miljø har lovet at slike vil bli installert på utvalgte strender til neste år. Det blir spennende å høre hvilke badetemperaturer Reiseradioen melder neste sommer.

Vi minnes Ingrid Espelid Hovig
Vår hederssenior, hele landets matmor, TV-pioner og folkekjære Ingrid Espelid Hovig har gått bort. Om ikke det var for hennes matentusiasme og kjærlighet til husmannskost ville mange norske mattradisjoner måttet vike helt for fredagstaco. Blant de 60 kokebøkene hun skrev, har den rutete kokeboken blitt gitt som ballast til mange unge på vei ut av redet. Hele Norges kokkestand og matelskere hyllet Ingrid Espelid Hovig da budskapet om hennes bortgang kom. Heldigvis fikk hun oppleve vår hyllest og vår takknemlighet mens hun var blant oss.

NRK-sjefen kunne fortelle at når Ingrid «juksa litt» var det langt fra juks. Det var godt forberedt, formidlet med stor glede og enorm entusiasme, alt helt ekte. En entusiasme mange av oss ble smittet av og klarte å dele med henne. Husk: Hun spilte inn over 300 episoder av Fjernsynskjøkkenet!
Et av våre beste minner i Senior Norge er da hun mottok “verdens største” persillebukett i forbindelse med utnevnelsen av henne til Senior Norges (Seniorsakens) hederssenior i 2010.
Vi ba også våre medlemmer og venner på vår Facebook-side å dele noen av sine minner.
Her er et lite utvalg:

– «Noen bidrar mere til kultur og samtid enn andre – Ingrid Espelid Hovig var en av disse takk!»
Dag Bjørnar Jonsrud

– «Jeg baker fortsatt hennes brød som jeg i sin tid fikk oppskrift på TV, det var nok ca. 1981.»
Sidsel Paulsen

– «En av hennes bøker «Ingrid ber til gjestebud», er en bok jeg har tatt mange oppskrifter fra og alt er like godt. Hun var en ener i matglede og har inspirert utrolig mange til å like å lage mat.
RIP, du vår alles matmor.»
Grethe Bergersen

– «Ingrid Espelid Hovig var et elskelig menneske med masse humor og stor interesse for sine medmennesker. Vi hadde flere samtaler som jeg vil huske så lenge jeg lever. Det er med glede jeg husker Ingrid, og hun vil alltid ha en stor plass i mitt hjerte.»
Stig Klingstedt, leder av Senior Norges Ressursgruppe jus og økonomi

 

Ingen sommer uten dårlig samvittighet (SOS-telefonen)
I mange familier begynner den årlige planleggingen av hvem som skal «ha» mor eller far i ferien tidlig. I andre familier oppstår helseutfordringer eller lignende uten varsel og ferieplanene må kanskje endres. En datter tok kontakt bare for å snakke med en som ikke var berørt av situasjonen. Mor bodde hjemme og klarte seg bra om datteren kom innom, gjerne et par ganger, i løpet av dagen, og alltid var tilgjengelig på telefon. Datteren sa det var vanskelig å se endringer hos mor så lenge alle dagene var like. Men ferien var en mye større utfordring enn før. Å reise på familiehytta syntes som en god løsning. Og visst kjente mor igjen familiehytta. Hun fikk være sammen med sin egen mor og far, og trivdes godt i sitt barndoms rike. Familien, som hadde bestilt Syden-tur da mor hadde det bra hjemme med en tur på seniorsenteret og besøk av hjemmetjenesten, vurderte å avlyse ferien. Ville de klare å nyte ferien om de ikke var sikre på at mor følte seg trygg? De mobiliserte familie og venner og bestemte seg for å reise, men med veldig dårlig samvittighet og bortimot 20 telefoner fra mor i løpet av dagen.
Ville det vært bedre om mor hadde kunnet vært på avlastning? Nei hun ville nok følt seg ensom og utrygg der også. Det er i slike situasjoner man trenger familie, gode venner og at hjemmetjenesten er på sitt beste!

Christin Engelstad
Kommunikasjonssjef

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter