Skal det være et lite glass rødvin?

Våre drikkevaner er blitt mer kontinentale. Vi drikker oftere, og et glass rødvin i ny og ne har blitt vanlig. Så lever vi med den forestilling at rødvin i moderate mengder er sundt. Det er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. Alkohol i små mengder kan være bra for noe, men ikke like bra for noe annet. Men med utvist moderasjon ser alkohol ut til å være lite skadelig.

Måtehold er viktig i de aller fleste sammenhenger – også i denne!

Vi husker den tidligere dronning Mary, «dronningmoren». Hun fikk sin gin tonic hver eneste dag frem til hun gikk over i tiden, 101 år gammel. Men hun tok bare et glass om dagen!

3-literen har vært med på å endre våre drikkevaner. Det å åpne en flaske rødvin for å ta et enkelt glass, er en barriere. Det er betydelig enklere å skru på kranen på 3-literen, og da kan det bli oftere at man tar det ene glasset. Du kan ikke se hvor meget som er igjen på 3-literen, men du kan kjenne det på vekten. Mange er forundret over hvor fort 3-literen blir lettere!

Vi kan ikke se bort ifra at den lette tilgangen til alkohol i små, hyppige porsjoner, kan skape avhengighet, og er neppe til velsignelse for de som er avhengige. Så har vi også sagt det.

Det forskes meget på forskjellige sider ved alkohol, alkoholvaner og alkoholforbruk! Charlotte Price Persson – Videnskap.dk/Forskning.no har skrevet en lengre artikkel som er gjengitt i  ABC-nyheter, oppdatert den 15. oktober 2018.

Forfatteren har hentet sine opplysninger fra forskjellig hold. Vi gjengir nedenfor overskrifter og de mest interessante utsagnene. Vær forberedt på at utsagnene ikke er entydige, men at det kan se ut som de spriker i forskjellige retninger.

«Drikk hvis du vil, men ikke for helsens skyld, sier den danske Sundhetsstyrelsen – og forskerne er enige.

Men nylig kom en stor studie som viste at selv små doser alkohol er skadelig.

Franskmenn oppfatter ikke vin til lunsj som alkohol

Alkoholkulturen har også meget å si for forskernes resultater

– Jeg arbeidet en gang sammen med noen franske forskere som hadde store problemer med å samle inn date fordi franskmenn ikke oppfatter et glass vin til lunsjen som en del av alkoholforbruket sitt, sier Grønbek (forsker).

Enorm genstudie skapte tvil

– En stor internasjonal genstudie pekte i 2014 på at alle bør senke inntaket sitt av alkohol for å redusere risikoen for hjertesykdom,

Alkohol øker risiko for brystkreft fra første enhet

– Forskningen viser en negativ effekt allerede fra en halv enhet om dagen. For hver enhet man drikker om dagen, stiger den relative risikoen med om lag 10 prosentpoeng.

Sundhedsstyrelsen gir gode råd

– De som har lavt forbruk av alkohol, lever lenger enn både de som drikker mye og de som ikke drikker noe.

– Det finnes positive effekter av litt alkohol på noen sykdommer, mens det finnes skadelige effekter på andre.

Alkohol beskytter kanskje hjertet

– Hvis du har lest overskrifter om at små mengder alkohol er sundt for deg, er det nok hjertet det blir referert til.

Konklusjon: Drikk hvis du liker det

– Hvis du nå er like forvirret som i begynnelsen av artikkelen, så fortvil ikke. Alle forskere vi har snakket med, er enige om at hvis man holder seg til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, er man noenlunde på den sikre siden:

Drikk ikke for helsens skyld, hold deg under grensene, og stopp før det blir fem enheter om dagen!»

Det er kanskje ikke så lett å forholde seg til alt dette. Men det som synes klart er at måtehold gjelder – også i denne sammenheng. Og de fleste av oss kan gjerne kose oss med et lite glass rødvin om dagen!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter