Tørkesommeren 1947

Det har vært litt spesielt i år. Det ble liksom ingen vår. Vi gikk rett fra vinter til full sommer i mai. Når vi nå går inn i feriemåneden juli, har vi allerede hatt to måneder med utrolig godt sommervær med temperaturer opp imot 30 grader! Dette har ikke hendt i «manns minne» er det blitt sagt.

De av oss som fikk med oss sommeren 1947 og har langtidsminnet intakt, er ikke enige i dette – denne sommeren vil alltid bli husket som «tørkesommeren!

Vi bodde på Strømmen. Det var kun en snau kilometer ned til Nidelva som renner mellom Strømmen og Lillestrøm. Det var der vi badet.

Min mor var en ordholden kvinne. En gang ved påsketider var hun så uforsiktig at hun lovet min bror og meg at hun skulle bli med oss ned til elven og bade hver dag det ble fint vær. Hva visste hun om at solen skulle skinne hver eneste dag fra begynnelsen av mai til langt ut i september?

Min bror var 7 og jeg var 9. Den sommeren lærte vi å svømme. Det gjorde også flere av kameratene våre. Etter hvert ble det mange som hengte seg på, og vår mor ledet an en gutteflokk på 10 – 15 – ned til elva hver dag hele sommeren. Til glede for andre mødre som på denne måten «slapp unna».

Det var ekstremt varmt og det var ekstrem tørke. Det var brunsvidd over alt og bondens korn tørket før det modnet. De aller fleste steder var det vannmangel og totalt vanningsforbud. Det gikk så langt at de som hadde vannklosett ble anmodet om å ikke skylle ned «det lille», men bare «det store». Det var den gang fortsatt de som hadde utedo og således ikke ble berørt av akkurat denne restriksjonen.

Det er for tidlig å si om sommeren 2018 kommer opp imot tørkesommeren 1947. Vi er ikke mer enn midtveis, men det kan jo hende. Nå er det mange som ser frem til en fortsatt varm sommer og godt ferievær mens bøndene gremmes over tørken og tapte avlinger. Det er vel  egentlig slik at vi burde ønske oss en god regnskur av og til!

God sommer og fine ferieopplevelser til alle vår trofaste lesere!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter