Uken som gikk – siste nytt fra SENIOR NORGE sentralt

Ventelister på sykehjem

Helse- og omsorgsdepartementet har publisert første oversikt over personer på venteliste. Et krav til kommunene som har blitt innført av regjeringen. 96 prosent av kommunene besvarte henvendelsen fra statsråd Åse Michelsen. Den viser at 44 prosent av kommunene har beboere i kø for langtidsplass. Samlet er det 1420 sterkt hjelpetrengende på venteliste. Mange av disse bor hjemme med forsterket hjemmetjeneste eller «opptar» korttidsplasser.
Vi skulle gjerne visst hvilke kommuner som klarer å legge denne kabalen slik at den går opp.

Flere venter med å ta ut pensjon

NAV har sendt ut en pressemelding som viser at gjennomsnittsalderen for tidlig uttak av pensjon stiger. Selv om endringen er beskjeden tror NAV stadig flere tar levealdersjusteringen inn over seg. Høyere aldersgrenser i arbeidslivet påvirker også folk til å stå lenger, tror vi. Og det sa vi også i intervjuet med P4 samme dag.

Flytting av sykehjemsbeboere

Kampen for at beboerne på Frognerhjemmet i Oslo skal få bli boende er i ferd med å bli hissig. Da det ble kjent at Ingrid Espelig Håvig skulle «kastes» ut av sykehjemmet tok også sladrepressen til pennen. Senior Norge mener at denne saken på et eller annet tidspunkt ble veldig uoversiktelig og vanskelig å ta stilling til for mange. Vi har hele tiden insistert på at det er relasjonen mellom de ansatte og beboerne som er avgjørende for trivsel og trygghet. Så fremfor å kjempe for det gamle, og utdaterte bygget (vi har vært der!) skulle vi ønske det var mulig at ansatte fulgte «sine» over i nytt hjem.
Fredag var vi i møte hos eldrebyråden i Oslo. Blant de rådene som virkelig fenget dem var da vi foreslo å mobiliserere «flyttevenner». De kunne etablert god kontakt med de som måtte flytte og hjelpe dem til å komme på plass i sitt nye hjem. Tidligere ordfører i oslo, Fabian Stang har allerede uttalt at han kan hjelpe til med flytting. Dette kaller vi omsorgsfull omstilling. Vi holder kontakt med Aftenposten i denne saken.
Slike saker som denne ved Frognerhjemmet fins det sikkert mange av rundt om. Skriv gjenre til post@seniornorge.org. Eldreminister Åse Michaelsen skal innlede vårt landsmøte onsdag og det er satt av tid til spørsmål.

Senior Norge har fornøyelsen av å være en foretrukken kilde i P4, som er Norges nest største radiostasjon. Siden sist har vi blitt intervjuet om kutt i uttak av tidligpensjon. Overdosering av legemidler til eldre. Blandingsmisbruk med medisin og alkohol er også i ferd med å bli et mer kjent problem.

 

Den siste saken er verdt å dvele litt ved. Spørsmålet var nemlig hvorfor vi trodde de eldre er den minste gruppen brukere av mobildata, altså internettbruk på telefonen. Tja, hva kan det være? Har du, altså journalist, fått med deg at flere hundre tusen seniorer ikke er på nett overhodet. Da er det vel selvsagt at det er den minste gruppen på nettet på telefonen. Mye ville nok være gjort om leverandørene av abonnementer presenterte sin tilbud slik at det er mulig å forstå og velge rett. Dette gjelder ikke bare for seniorer.
Avslutningsvis spurte han hva vi kunne gjøre. Spør heller om hva vi gjør. I Skedsmo og Oslo Nord er det allerede satt i gang kurs for bruk av smarttelefon. Tilbakemeldingene er ikke at det er vanskelig. Det er kjempegøy og lett å lære!

Vi hadde også besøk av to ungdommer sist uke. De kom ikke i samme ærend. Den ene var utskremt fra en grüderbedrift som var i startfasen for produkter eller tjenester for eldre. Det var klassifisert informasjon. På spørsmålet om hva eldre vil ha er vel svaret opplagt: noe vi kan ha nytte eller glede av! Og ikke lag noe kjedelig! Vi mister ikke vår sans for estetikk og humor når vi fyller 70!

Det andre besøket var en ung mann fra Føniks alliansen, vår partner i Mental Helse.
Han skulle lage et nettradioprogram i organisasjonen om samfunnets syn på eldre. Hva var noe av det verste vi kunne tenke oss umiddelbart:
Latterliggjøring
Sykeliggjøring
Fordomsfullhet.

Apropos dette. Vi skal nå kjøre i gang en kampanje rundt en av våre viktigste kampsaker: diskriminering. Vi kjenner ganske godt til det som skjer i arbeidslivet. Amen hva med tjenester/tilbud/produkter/institusjoner/mennesker osv. som oppleves som diskriminerende?
Send din mening til info@seniornorge.org.

Visste du at Senior Norge tilbyr våre medlemmer en gratis konsultasjon med våre erfarne jurister.
Ring 22 12 18 90 for å bestille time.

Christin Engelstad
Kommunikasjonssjef

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter