Behovet for å oppleve fellesskap!

Utfordring for eldrerådene

Det er vel kjent at mange eldre er ensomme og har behov for å oppleve fellesskap. Det er jo slik at bekjentskapskretsen blir mindre for de fleste etter hvert som årene går og til sist er det mange som er ganske alene. Behovet for å komme ut av ensomheten, møte nye venner og oppleve et fellesskap er betydelig. Dette viser blant annet oppslutningen om Seniorlunsjene som arrangeres av kirkens omsorgstjeneste i Fredrikstad hver måned. Dette er tidligere omtalt i SENIORAVISA den 21. januar. Oppslutningen om disse Seniorlunsjene har vært meget bra og viser til fulle at det er behov for en slike fora.

Det aktive eldrerådet i Bodø ser dette med behov for møteplasser for de eldre som en utfordring. Vi tror aktivitetene i Bodø kan være til inspirasjon for eldreråd andre steder i landet, og gjengir nedenfor et innlegg de har hatt inne i den lokale pressen. Mulighetene er mange.  Les og reflekter!


Flere møteplasser!

Dette var et av de viktigste budskapene Bodø Eldreråd fikk på «Eldrerådets idebank» som ble avviklet i Litteratursalen på Biblioteket den 11. Mars. Sett på bakgrunn av et av tidens største problemer – ensomhet – både blant eldre og yngre mennesker –  var det kanskje ikke så stor en overraskelse. Vi trenger flere møtesteder. Det er ikke nok å kunne møtes på kafeene rundt om i byen – selvom det heter seg, at City Nord er byens største aktivitetssenter for eldre – vi må også ha steder du kan gå og få utløp for dine kreative evner. Steder du kan gå, bare for å føle fellesskap med andre mennesker.

Jan Gabrielsen har i flere år arbeidet for å skape en aktivitetspark i Gråholten. Han oppfordrer sterkt til engasjement for slike prosjekter. Her kan du delta med din arbeidskraft og dine ideer, selvom du ikke nødvendigvis bor i strøket. Treffe andre likesinnede og kanskje få ideer om, hvordan DIN del av byen kan bli seende ut.

Ideene som kom frem i møtet, var i sterk grad preget av, at det atter engang hadde snedd i vinter. Mange etterlyste farbare fortauer og flere benker rundt om i byen, slik at gamle ben kan hvile seg på sin vandring gjennom gatene.

En av ideene, som ble presentert, var forslaget om «Rosa busser». Det går ut på, at det bliver en bestillingsordning, slik at du kan ringe og få en buss til å hente deg, når du skal ut til et arrangement. Det er blitt en suksess flere steder og eldrerådet kommer til å gå videre med denne saken og undersøke om den er overførbar til Bodø.

Flere av møtets deltakere fremhevet Tusenhjemmet, som et svar på mange av de ønsker, som ble ytret. Tusenhjemmet har nesten 30 forskjellige tilbud i mange forskjellige retninger. Avislesergruppe – pensjonistuniversitet – strikkeklubb – snekkerverksted – dansegrupper – lyrikk-filosofi – sang – jazzklubb – konserter – Listen er lang og innholdsrik og det ikke bare de gamle, som går der !! Tusenhjemmet finner du på hjørnet av Prinsensgate og Bankgata – det er åpent til og med på søndager. Da kan du innta en deilig middag på kafeen, som har nydelig mat alle dager.

Eldrerådets Idebank er ikke bare for sentrum – i løpet av året kommer vi til Kjerringøy – Tverlandet – Misvær. Alle i kommunen skal bli hørt – alle skal få si sitt !   –  Følg med !

 

  1. april 2019

Agnete Tjærandsen

Leder Bodø Eldreråd

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter