De største pc-truslene akkurat nå

Det kan være greit å minne om at datakriminalitet like gjerne kan treffe deg som «noen andre». Regn med at sjansene er større enn å vinne i lotto. Informasjonen som følger her kan være nyttig kunnskap!

Nettfiske og utpressingsvirus er alvorlige trusler mot pc-en, og du er spesielt utsatt hvis informasjonen din er lekket på nettet.

Basert på artikkel i «Computer for Alle» den 23. oktober 2019 av Steffen Nielsen

 

Hva er de største truslene mot pc-en akkurat nå?
Det har det europeiske politisamarbeidet Europol bestemt seg for å undersøke.

Nå er resultatet av undersøkelsen for 2019 utgitt i en stor rapport.

Basert på data fra hele Europa presenteres de alvorligste truslene akkurat nå og viser hvordan du sikrer deg mot dem.

 

Utpressingsvirus er fortsatt størst

Kidnapping av filer og «løslatelse» mot betaling er en stor trussel. Ifølge rapporten har antall tilfeller av utpressingsvirus falt noe, men det er fortsatt den største trusselen mot bedrifter og enkeltpersoner.

Løsning: Et utmerket beskyttelsesprogram finner du GRATIS her:
Acronis Ransomware Protection. Dette programmet beskytter mot de verste formene for utpressingsvirus.

 

Nettfiske gjør deg sårbar

Hackere kommer stadig med nye metoder for hvordan de for eksempel skal få tak i betalingsinformasjon ved å sende deg e-poster som gir seg ut for å være fra en avsender du stoler på.

Nettfiske er nesten alltid hackernes «inngang» til store systemer, for eksempel i bedrifter eller offentlige institusjoner.

Løsning: Du beskytter deg best mot nettfiske ved å forstå hvordan hackerne prøver å lure deg.

 

Pass på den digitale informasjonen din

Trusselen om nettfiske er størst for bedrifter og privatpersoner som allerede har vært utsatt for data-lekkasjer. Ligger for eksempel e-postadressen din til diverse kontoer tilgjengelig på nettet, er det langt    større fare for at du utsettes for et svindelforsøk.

Du bør altså være ekstra oppmerksom hvis du er en del av en større datalekkasje der e-postadresser og annen informasjon har blitt offentliggjort.

Løsning: På hjemmesiden Haveibeenpwned kan du sjekke om e-postadressen din har vært del av en større lekkasje. Hvis det er tilfellet, bør du endre passord til de stedene hvor du bruker akkurat den e-postadressen.

I tillegg til disse konkrete truslene beskriver rapporten blant annet hackerangrep mot bedrifter, svindel med kredittkort og nettbetaling samt pedofilt innhold på internett, som satsningsområder for det europeiske politisamarbeidet.

 

Datahjelpen – SENIOR NORGE Østfold
Terje Lloyd Andersen
Tlf. .92287090

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter