Leserinnlegg – Maktspredning.

Vi har ved flere anledninger pekt på det demokratiske problem vi har ved at de eldre praktisk talt ikke er representert i besluttende organer. Samtidig er det slik at de eldre ikke er organisert på en måte som gjør at de kan møte myndighetene med en stemme. Det er ikke for meget galt å si at de eldre, nær 20% av Norges befolkning, er «under administrasjon» – uten myndighet i saker som gjelder dem selv.

Vi har hevdet at maktforholdene må endres til pensjonistenes fordel og etterlyst ledere som tar tak i problemet. Derfor er det befriende å lese hva Agnete Tjærandsen mener om saken. Veteranen er med sine 87 år den eldste som noen gang har hatt sete i Stortinget. Vi gjengir nedenfor hennes innlegg fra Høyres landsmøte den 16. mars:

«Det norske demokrati er bygget på maktfordelingsprinsippet. En person eller institusjon skal ikke kunne tilta seg for stor makt. Står det i Høyres nye prinsipprogram.

Er det demokratisk, når nesten 1 million medborgere ikke er representert på Storting og i by og kommunestyrer? Er det demokratisk, når jeg, som står her kan være med å vedta lover i Storting og bystyre – men ikke kan bli meddommer eller forliksmann, fordi jeg er for gammel

Dagens aldersbegrensende lover – og det er mange av dem, kan dere tro – var laget den gang det å være 70 år var å være meget gammel. Dagens 70 årige springer på fjellet – deltar i dansekonkurranser – er selvstendige, selvforsørgende, oppegående samfunnsborgere.

Det er på tide at de aldersbegrensende lover fra forrige århundre bli reviderte og tilpasset den tiden vi lever i.

Partiet Høyre har tatt alders-ansvar for lenge siden. Vi er det eneste politiske parti, som har en egen Senior sideorganisasjon, som arbeider intenst for senior-deltakelse og mot aldersdiskriminering. Senior Høyre med sine medlemmer er en viktig brikke i det store Høyrepuslespillet.

Med Høyre i regjering skulle det være mulig å skape den maktspredning og det aldersvennlige samfunnet vi har på programmet også når det gjelder senior deltakelse – og ikke lukke øynene for det aldersblinde samfunnet, som er i dag.»

 

Agnete Tjærandsen

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter