Leserinnlegg – Over 67?

v/Agnete Tjærandsen, Bodø Eldreråd

Hvor gammel er du idag? Hva er nå det for et spørsmål å stille?

Kan vi kanskje gå ut fra, at du er i den aldersgruppen – over 67? Men jeg tror nok, at det også er andre aldersgrupper, som leser med.

– Så altså – hvor gammel er du i dag?

Tilsynelatende er det bare et svar på spørsmålet –  Det står på dåpsattesten. Årstallet som står der vil for alltid være begynnelsen på ditt liv, vil for alltid sette rammen for din alder. Men er nå dette riktig ? Jeg har tidligere i denne spalten vært inne på definisjon av alder, men jeg prøver meg igjen. Jeg tror nemlig, at vi har tre aldre. Den Kronologiske – den som står på dåpsattesten. Den kan du ikke gjøre noe med, selvom du mange ganger kanskje har hatt lyst til  å jukse litt med årstallet. Vi er jo forfengelige og samfunnets oppfatning av alder gjør, at vi ønsker oss yngre av og til. Men altså – den er urokkelig.

Men jeg tror, at du kan gjøre noe selv for å oppnå den andre alderen, som er den biologiske. Den kan du få ved å gjøre alle de riktige ting. Spise sundt og riktig – trene både kropp og hode – ta vare på sjelen din. Gjør du det, kan du trekke år fra din kronologiske alder. Si aldri – det er jeg for gammel til. Hvis du gjør det, gir du signal til kroppen din om, at du ER for gammel.

Den tredje alderen er den Psykologiske. Den sitter oppe i hodet ditt og er meget variabel. Er du ikke helt i form en dag, kan det føles, som om du er hundre. Skinner solen og det er sommer – kan du føle deg som en ungdom. Bare det å tenke seg tilbake på ungdoms opplevelser er nok til, at du føler deg yngre. Ikke det, at DET er målet med denne alders definisjonen. Min begrunnelse for å komme med påstanden om, at vi har tre aldre er, at du ikke binder deg opp i ett tall, men at du forholder deg til den tilstanden og formen du er i akkurat idag. At du ser mulighetene du har og ikke begrensningene. At du tørr å gjøre ting, som egentlig ikke er forventet av noen ” på din alder”. Prøv det og bli gledelig overrasket over deg selv og det du kan.

Vi har allerede hatt litt sommer i Nord-Norge og vi håper på enda mer. Nyt den og bruk den ! Bekjemp dørstokkmila og kom deg ut i naturen. Oppsøk gamle venner, forny vennskapet eller treff nye venner. Tre andre kriterier for et langt liv er – spis mindre – beveg deg mer – vær sosial !

Dette er levereglene for de grupper i verden, som blir eldst.

Synes du, at jeg maser om dette ? Jeg gjør nok det, men det er viktig, så bær over med meg ! I alle fall ønsker jeg deg en Riktig God og solfyllt sommer !

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter