Nyere brukt PC – bedre og billigere!

Du kan gjøre tidenes kupp!

Er du på utkikk etter en nyere eller bedre PC, kan det være en god ide å tenke litt over om du vil benytte muligheten til å anskaffe en som er pent brukt og i god stand. Jeg har selv skaffet mange brukte PCer til folk som kan tenke seg denne løsningen, og alle har vært fornøyd med den de kjøpte.

Gjenbruk som konsept
Gjenbrukte IT-varer er en fellesbetegnelse for brukt datautstyr som blir renovert og oppgradert med nyeste operativsystem (Windows 10). Du kan få en kvalitets bærbar- eller stasjonær datamaskin fra de mest anerkjente produsentene, til en mye lavere pris enn hva du ellers måtte ha brukt på å kjøpe en tilsvarende ny i butikk. Du kan spare 50% eller mer på en datamaskin som kun har vært i bruk i 2-3 år.

Restaurerte PC’er gir både økonomiske og miljømessige gevinster. 80% av all den energien en datamaskin bruker i sin levetid, brukes under produksjon. Ved å kjøpe gjenbrukt datamaskin, får du høy kvalitet til en lavere pris og garanti som ved kjøp        av en ny, samtidig som at du gjør noe godt for miljøet.

Hvordan kan det la seg gjøre?
«Gjenbruks»-firmaer kjøper direkte fra bedrifter, institusjoner og kommuner i hele Norge. Når en virksomhet har avskrevet datamaskinen, ofte svært dyre kvalitets-produkter, over en periode på 2-3 år, så er den normalt ikke mer verdt for bedriften.

Foretak, spesielt kommuner og skoler, kaster utstyret til fordel for noe annet. Mange brukte komponenter, skjermer og bærbare PC-er ender derfor alt for ofte – og alt for hurtig – med å bli kastet. Dette er synd! Selv om f.eks. en bærbar datamaskin er blitt avskrevet i regnskapet og derfor skiftes ut, så kan andre absolutt ha glede av den i MANGE år fremover.

Er det ikke risikabelt å kjøpe brukt?
De fleste som selger slikt utstyr, gir vanligvis samme betingelser som butikker i henhold til Kjøpsloven. Det er din forsikring for å få den samme opplevelsen som fra andre kjøp.
Utviklingen innenfor IT-verden skjer fortsatt i samme hurtige tempo, men overstiger faktisk de flestes behov i høy grad.

Varens stand
For å sikre åpenhet omkring varens tilstand og utseende, anvendes vanligvis et graderingssystem på datamaskinene fra A+ til C.

Nye, brukte og restaurerte varer selges som nevnt på vilkår som beskrevet i Kjøpsloven.
Det betyr at du har 14 dagers returrett, 12 måneders garanti og 5 års reklamasjonsrett.

Det kan være estetisk forskjell på denne typen produkter. Legg derfor merke til betegnelsen for standen som brukes. Da vet du stort sett hva du kan forvente av den varen du kjøper. Alle varer skal selges som fungerende og funksjonelle, dvs. at det ikke skal forekomme defekter som påvirker bruken av utstyret.

Oversikt over hva som ligger bak betegnelsene:

 • Grad N: Varen er helt ny og i forseglet emballasje.
 • Grad R: En «Refurbished» vare fremstår 100% som ny, men den kan tidligere ha vært brukt. Varen har vært tilbake hos produsenten, er blitt gjennomtestet og har fått skiftet alle deler som kan bære preg av bruk.
 • Grad A+: Varen er i veldig bra stand. Det er en brukt vare, men som er nesten som ny. Kun minimale bruksspor aksepteres her.
 • Grad A: Varen er i meget god stand.
  Mindre riper og/eller småskrammer kan forekomme.
 • Grad B: Varen er brukt, men i rimelig god stand. Her må man akseptere alminnelige bruksspor, slik som noen småriper eller skrammer.
 • Grad C: Varen er i mindre god stand. Her må man akseptere tydelige bruksspor som riper, skrammer og manglende plastikk. Skal fungere godt.

Vær oppmerksom på at de forskjellige selgere kan ha forskjellige garantier når det gjelder gjenværende batterikapasitet på bærbare datamaskiner

OG HUSK:
Datamaskinene er Ikke bare billigere, men ofte også MYE bedre enn en ny, butikk-kjøpt datamaskin. Dette er på grunn av at du får en svært dyr og kraftig maskin til prisen for en mindre og svakere butikk-kjøpt datamaskin.

Et priseksempel:

Denne typen kjøp er ikke bare økonomisk lønnsom for deg, men den bidrar også til at mengden med elektronisk «avfall» reduseres.

Firmaer som selger brukt datautstyr er det flere av. Personlig har jeg benyttet spesielt de to som er nevnt i tekstboksene her.

 

Her er en oversikt over noen firmaer som selger restaurert/brukt datautstyr:

Så det store spørsmålet:
Klarer jeg å sette opp en datamaskin med de programmene og funksjonene jeg vil ha? Hva med alle gamle bilder og dokumenter

 • Har du noe datakunnskap selv, er ikke dette en stor jobb.
 • Be om hjelp: Datahjelpen (922 87 090) er mer enn gjerne behjelpelig med dette.
 • Du kan jo la hele anskaffelsen gå via meg, da slipper du å tenke på kopiering av filer, installasjon av programvare og innhenting av evt. drivere du trenger.

Og husk: Dette er en medlemsfordel som er gratis for deg – du må eventuelt kun dekke mine reisekostnader.

Ring meg for råd om valg av maskin!

Terje Lloyd Andersen
terjelloyd@hotmail.com
Mob 922 87 090

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter