Plast – velsignelse og forbannelse!

Vi kan like det eller ikke – men plasten er en del av vår tilværelse!

Den er et utrolig anvendbart materiale. Den kan brukes til et utall av formål og ikke spesielt kostbart. I så måte kan vi gjerne si at plasten er en velsignelse. Men baksiden av medaljen er at plasten er nesten umulig å bli kvitt. Den forvitrer ikke i likhet med andre stoffer. Således er den velsignede plasten også blitt en forbannelse.

Mengden av plast er skremmende – ikke mindre. I vår boligblokk produserer vi hele 4 – 5 proppfulle sekker av plast hver uke. Tenker vi oss samme mengde for hver husstand i Norge, ser vi for oss et berg av plast. Husholdningsplast alene. Dette er tankevekkende. Sekkene i vår søppelbod er ikke det som skremmer oss mest fordi dette går til gjenvinning.

Vi finner plast over alt i naturen, som først og fremst er skjemmende, men også skremmende fordi den ikke forvitres før i løpet av mange år. Det som virkelig er skremmende er alt det som etter hvert havner i havet.

Små, nærmest usynlige biter av plast, mikroplast blir opptatt i næringskjeden uten at vi i dag kan se alle konsekvensene av dette.

Det som skyldes inn over våre strender er imidlertid synlig i aller høyeste grad. Det er blitt slik at strandrydding er en stadig pågående prosess. Nå leser vi i Fredrikstad Blad den. 9. april at det har skylt inn et «hav» av søppel inn på Kråkerøy, det aller meste plast. Et par uker etter at strendene var ryddet, var det på han igjen! En takk til offentlige ansatte og frivillige som rydder.

Det er ille det som synes, men det blir enda verre når vi vet at 70 % av det som dumpes av plast i havet synker til bunns og blir liggende i maven på en eller annen hai som tror det er mat.

Plast i havet er et internasjonalt problem som må løses gjennom internasjonale avtaler og tiltak. Men det finnes områder hvor hver og en av oss kan delta for å redusere plastbruken og forsøplingen- plastemballasje!

Det er et overforbruk av plast til emballasje i den forstand at emballasje ikke bør være nødvendig eller at annet materiale kan brukes. Hvorfor i all verden skal en six pack øl være emballert i plast når papp duger like bra, hvorfor skal agurker, tomater, kålrot og andre grønnsaker være innpakket i plast, når de ikke trenger å være innpakket i det hele tatt. Slik kunne man se gjennom spekteret av varer og se hva som unødvendig er pakket i plast.

Produsenter og leverandører skulle påvirkes til å velge vekk plast som emballasje til fordel for annen emballasje. Vi tror dette kan gi meget store reduksjoner i plastforbruket.

Søk i hyllene etter varer som ikke er innpakket i plast, bruk handlenett i stedet for plastposer. Alle kan ta med en pose når man er i skog og mark og ta med plastsøppel man kommer over.

På denne måte kan vi alle bidra til å redusere plastforsøplingen. Alle monner drar!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter