Så er det på’en igjen – mange vil la seg lure

1. aprilspøk, hestehov og svindlere som vil forsøke å lure folk til å gi fra seg strengt personlige opplysninger, kommer igjen hvert år når skatteetaten legger ut skattemeldingen og skatteoppgjøret. Når skal «mannen i gata» lære å ikke gi fra seg slike opplysninger og slett ikke i linker som de mottar i e-post og SMS. Vi må bli flinkere til å være kritiske til hva vi gir opplysninger om og til hvem.

Dagbladet har 1. april lagt ut en melding fra skatteetaten, som skriver at de aldri ber om personlige opplysninger i hverken e-post eller SMS.

Vi gjengir noen utdrag fra meldingen:


«Skatteetaten advarer mot svindlere

  1. MARS 2019 KL. 17.48

NTB I

Hvert år når skattemeldingen og skatteoppgjøret kommer, oversvømmes folk med eposter og tekstmeldinger som utgir seg for å være fra skatteetaten eller kemneren, med løfter om tilgodehavender og utbetalinger, skriver skatteetaten i en pressemelding.

– Det er et økende omfang på phishing, men heldigvis er bevissthetsnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt noe forbedret. Likevel er det mange nok som går på til at det fortsatt er attraktivt for svindlerne, sier direktør for sikkerhetsavdelingen i skatteetaten Svein Mobakken.

Mobakken understreker at skatteetaten aldri sender e-post med lenker som du skal klikke på, og ber heller aldri om kredittkortopplysninger, sikkerhetskoder, regninger, kopier av pass, førerkort eller kontonummer via tekstmelding eller epost.

– Ikke la deg lure, din identitet på nett er gull verdt.

I 2018 registrerte skatteetaten hele elleve bølger med såkalt phishing, som foregår gjennom eposter og tekstmeldinger. Svindlerne forsøker å lure personer som klikker på lenkene til å gi fra seg sensitiv informasjon.

Til tross for at skatteetaten anmelder de groveste svindelforsøkene, bes publikum om å være observante.»

 

– Så får vi bare krysse fingrene og håpe at vi ikke går på limpinnen også i år.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter