«STASI light» – Dette vil vi ikke være med på!

Har du noen gang tenkt på hvilke opplysninger som ligger inne på dine bank- og kredittkort. Har du noen gang tenkt på hvordan disse opplysningene kan misbrukes hvis de gjøres tilgjengelig for andre? De fleste passer nok godt på kodene sine slik at ikke uvedkommende kan tappe kontoene deres. Men det er ikke den eneste trusselen!

I NRK nyheter den 23. september leser vi om DnB som har en fantastisk forretningside. De sitter på et hav av alle mulige informasjoner om sine kunder. Nå vil de med dette som utgangspunkt utarbeide statistikker og oversikter for å kunne selge disse til både offentlige og private aktører. Utgangspunktet er kundenes elektroniske transaksjoner som gir detaljerte opplysninger om kundenes handlemønster.

Vi vil tro det er slik at kundene «eier» opplysninger om seg selv og at det er begrenset i hvilken grad andre kan bruke opplysningene uten samtykke av kunden. Dette omgår DnB ved å anonymisere informasjonen slik at ingen ting kan føres tilbake til en enkelt kunde. Da mener de de skal ha tatt rimelig hensyn til personvernet.

Dette har DnB sikkert sjekket ut og har etter all sannsynlighet god nok juridisk dekning for sine planer. Det de i realiteten vil gjøre, er å selge «pakker» med informasjoner som gir mottakeren muligheter til å utøve innflytelse og makt!

Selv om enkeltpersoner er anonymisert opplever vi dette som betenkelig! Men vi behøver ikke å være med på dette. Enkeltpersoner har anledning til å reservere seg. Da skulle man være på den sikre siden –  om man husker på og bryr seg om å bruke reservasjonsretten. Man må vel også ta høyde for at det vil kunne finnes utro tjenere blant de som har kontroll på dataene!

Med alt som produseres av data som farer mer eller mindre ukontrollert på forskjellige kanaler, er det naturlig at mange opplever en viss «Storebror ser deg – frykt». Ubehagelig!

Skulle DNB lykkes i gjennomføringen av sin forretningside, vil vi tro at andre banker og institusjoner adopterer ideen. Da vil det være et skremmende faktum at det aller meste av det de har lagret av personopplysninger gjøres tilgjengelig i en eller annen form for forskjellige aktører. Det er kanskje å strekke strikken litt langt, men var det ikke slik STASI fikk nærmest 100% kontroll på den øst tyske befolkningen?

Dette kan være en sak SENIOR NORGE bør se nærmere på, finne ut hva som er realiteter og se hvilke råd foreningen skulle  gi sine medlemmer.

Det burde vel heller ikke være utenkelig å organisere en «Jeg vil ikke være med – kampanje»

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter