Ukebrev – Senior Norge v/Christin Engelstad

Vi beklager at ukebrevet kommer sent denne mandagen, men uforutsette hendelser gjorde at vi ble forsinket. Men vi kommer sterkt tilbake neste mandag formiddag!

 

Med pensjon på tapetet

Norske kvinner og menn har i gjennomsnitt nesten tre millioner kroner til gode i pensjon den dagen de slutter å jobbe. Norge er først i verden med å regne ut dette tallet for alle innbyggerne. Samtidig havner Norge på sjetteplass i en måling over land med de beste pensjonssystemene i verden. Nederland og Danmark topper listen, ifølge VG.

I uka som gikk fikk vi en fersk rapport fra Institutt for samfunnsforskning. ”Pensjon: for komplisert for folk flest? Befolkningens kunnskap om og holdninger til pensjonssystemet”, var rapportens fulle navn. Rapporten, som er levert av forsker Anne Skevik Grødem, baserer seg blant annet på den første større undersøkelsen om oppslutning om ulike elementer i folketrygden. Det kommer frem at både kunnskap om og interesse for pensjon er relativ lav i befolkningen,  få under 50 er interessert i pensjon, viser rapporten..

Siden pensjonssystemet er et av de dyreste og mest omfattende programmene i velferdsstaten, er det uheldig at en stor del av befolkningen ikke forstår grunnprinsippene. Senior Norge arbeider kontinuerlig for best mulig pensjonsvilkår for sine medlemmer, men vi forsøker også å spre kunnskap og bevisstgjøre yngre seniorer og folk i 40-årene på å ta eget ansvar for fremtidig pensjon.

Nesten en million nordmenn mottar alderspensjon fra NAV, og de fikk utbetalt mer enn 211 milliarder kroner i 2017. Likevel ser ikke pensjonsspørsmål ut til å fenge folk like mye som innvandring, familiepolitikk, bompenger eller sjamaner. De fleste sier at de er lite interesserte i pensjon, og at de sjelden snakker med andre, som for eksempel partner eller kollegaer, om temaet. Dette skriver Institutt for samfunnsforskning på sine nettsider.

Mange tror de vet mye mindre enn de egentlig gjør. Utilgjengelig pensjonssjargong og skremselssaker i media bidrar til at folk ikke tror de forstår pensjon.

Undersøkelser viser at folk har tatt inn over seg at pensjonen blir lavere jo tidligere man går av. Men man er likevel ikke villig til å innse at det innebærer for en selv at man i fremtiden må jobbe lenger for å oppnå en like god pensjon.

Vi anbefaler rapporten for de som ikke bare lurer på hva folk flest vet, men som gjerne vil lære litt mer om pensjon samtidig.

Last ned rapporten ved å klikke her.

Bor det en liten pensjonsnerd i deg, klikk her.

 

Er Bjørn Eidsvåg en gretten gammel gubbe, eller har han et poeng?

Den folkekjære artisten Bjørn Eidsvåg (65) har gått hardt ut mot NRK P1, som han mener utestenger artister over 50 år. Han har undersøkt listingen i radiokanalen og kun funnet en artist over 50 år i år, nemlig ”Bare gråte” med deLillos. I en kronikk på vg.no skriver Eidsvåg at han syns det er verre at han ikke blir spilt fordi han er for gammel enn om låta ikke er god nok. Musikksjef Atle Bredal i NRK P1 avviser diskriminering på det sterkeste. Senior Norge mener det er spesielt viktig at NRK sørger for mangfold i sine kanaler og programmer.

 

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter