Vær oppmerksom på lommetyver under julehandelen!

Travle handlegatene i Norge og utlandet tiltrekker seg ALLTID lommetyver. Her er noen av triksene deres, og hvordan du kan unngå å bli ranet i julegavehandelen.

Uavhengig av om du er i London, Barcelona eller en Østfoldby er rådet å være på vakt dersom du befinner deg i typisk utsatte områder.
Offentlige steder med mye folk og trengsel, som for eksempel (jule)markeder, kafeer, holdeplasser og kollektivtransport, er populære mål for lommetyver verden over.

Hvem som helst kan bli utsatt, men det er en tendens til at tyvene ser seg ut personer med redusert evne til å ta vare på tingene sine. Dette gjelder alt fra eldre og funksjonshemmede til stressede småbarnsforeldre og berusede folk på vei.

Lommetyver opererer ofte i grupper og tyveriet er sjeldent tilfeldig. Vær på vakt om du nettopp tatt ut penger i en minibank, eller akkurat har brukt mobilen din. Lommetyvene følger med og observerer hvor du legger fra deg tingene dine.

Vi nordmenn er godtroende. Dette vet lommetyvene å utnytte.
Det er noen forholdsregler man kan ta og noen triks man må være oppmerksom på.

Her er noen av metodene som benyttes:

 1. SKIMMING
  Dette er en forholdsvis ny måte å «stjele» penger på.
  Metoden går ut på at tyvene har det samme utstyret som butikker har for å lese bankkortet ditt UTEN at du trenger å godkjenne transaksjonen. Dette har store brukerfordeler for deg i butikker osv., men kan også misbrukes av uærlige mennesker.
  De trenger bare å være nær deg og din veske eller baklomme og holder seg til små beløp, under 200 kroner, men dersom de går gjennom en lang kø, kan «fortjenesten» bli stor for de som utfører dette.
  Det kan være en god forsikring å skaffe seg et etui for nyere bankkort og som er utstyrt for å hindre denne muligheten.
 2. Smykketrikset
  Personene som driver med dette, er ekstremt nærgående.
  De kan opptre som veldig takknemlige for et eller annet, og tar deg gjerne i hånden og opp etter armen for å takke. De fester gjerne et armbånd eller halskjede (ekte juggel) på deg som «takk», samtidig som de fjerner ditt eget kostbare smykke.
 3. «Iskremtrikset»
  Det er mange varianter av denne, men hovedtrekkene er de samme. Du får noe sølt på deg, og personen som sølte er veldig behjelpelig med å vaske det bort, for samtidig å fjerne lommeboken din eller andre verdisaker.
 4. Ark-trikset
  Du sitter på en kafé og har mobiltelefonen liggende på bordet.
  Inn på kafeen kommer det en person med et tiggeark.
  Dette arket legger de framfor deg (og over mobilen din), og snapper til seg telefonen når de forlater bordet.
 5. Pengetrikset
  En person mister penger på bakken. Du er snill og hjelper til med å plukke opp, samtidig stjeler de fra deg mens oppmerksomheten din er rettet mot pengene.
 6. Køtrikset
  Du står i kø, for eksempel for å komme inn på bussen, og det kommer en person (lommetyv) som trenger seg forbi.
  Personen stiller seg forrest i køen, hindrer andre i å komme inn og sjåføren i å se ut. Når misnøyen brer seg blant de som står og venter, er fokuset på personen som blokkerer veien. De i køen blir rundstjålet av «kollegaene» til personen foran.
 7. Dultetrikset
  Når du har brukt bankkortet ditt, f.eks. i en butikk eller i en minibank, dulter en person borti deg.
  De unnskylder seg og går videre – med verdisakene dine.Hva kan du gjøre for å forhindre dette?
 8. Ha alltid vesken/sekken/lommene lukket.
  Sørg for å ha vesken/sekken der du har kontroll på den, og ikke legg verdisaker i ytterlommer
 9. Vær oppmerksom og rop på hjelp
  Vær ekstra på vakt hvis fremmede tar kontakt, og følg med på folk som står unormalt nær deg. Husk at lommetyver også bruker barn som medhjelpere og digitale metoder (se over)
  Påkall gjerne andre personer rundt deg for hjelp – lommetyver liker ikke oppmerksomhet.
 10. Politianmeld saken
  Det er viktig at politiet vet hva som har skjedd, hvor mange som utsettes for tyveri og hvor det skjer slik at de kan se tendenser i samfunnet, og kartlegge hvilke steder de skal rette ekstra oppmerksomhet mot.
  Forsikringsselskapet stiller dessuten krav til at forholdet anmeldes på stedet – med mindre det er forhold som gjør det umulig.
 11. Ha med deg flere kort og oppbevar dem på ulike steder
  Hvis du først skulle være så uheldig å få frastjålet lommeboken din, unngår du å miste «alt» ved å oppbevare kort, kontanter og annet av verdi på ulike steder.
  Begrense også hvor mye du bærer av kontanter.

Kort råd, vær på vakt og pass godt på dine eiendeler – tyver har alltid vært der og en dag kan det bli din tur.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter