2020 – sommeren som kom, gikk og kom!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hel innlegget! –

Hvert år går vi sommeren i møte med forventninger om varme og sol. I år fikk vi en mai på det jevne, noe sol, moderat med regn og ikke påtrengende varmt. Så kom juni med noen sommeruker hvor vi ble velsignet med herlig sol og varme. Feriemåneden juli  ble den kjøligste juli på årtider. Da trodde vi sommeren var over! Men, nei! I august var sommeren tilbake med dagtemperaturer over 25 grader!

Om sommeren nå, etter at vi har passert midten av august, skulle ta en pause, kan vil likevel håpe på en god høst. September kan jo være herlig. Det er vel det som heter «Indian Summer».

Det blir kronår for bøndene i år. Åkrene har stått kraftig og fint og nå er slåtten i full gang. Det blir også et bra år for sopp- og bærplukkere. Kantarell, blåbær og tyttebær – nok til alle!

Vi kan være enige om at det har vært en spesiell sommer for alle – på en eller flere måter.

Det er ikke til å unngå at den usynlige Corona-banditten og de begrensninger den har medført, har vært en prøvelse for alle. Nedstengingen av landet har vært gjennomført med bra resultater takket være en handlekraftig regjering og en lojal befolkning.

De forskjellige smittebegrensende tiltakene har vært til en stor belastning for næringslivet, selv om myndighetene har stilt opp med finansielle støttetiltak. Og så er det mange som har måttet ut i permisjon, og som nå går og håper på å komme tilbake i jobb.

Stengingen av grensene har medført mange avlyste sydenferier. Det har vel ikke medført de aller største forsakelser. Ferie i Norge har vært en bra erstatning for mange og en glede for reiselivsnæringen i Norge. Det blir ikke for meget å si at Norge har blitt gjenoppdaget som ferieland av mange – tenk hvilke naturopplevelser!

Verre har det vært for våre nærmeste naboer på andre siden av grensen. Over natten forsvant alle de norske kundene fra handelsområdene på Svinesund og Nordby og 96% av omsetningen. Det samme gjelder systembolaget i Strømstad. En katastrofe for våre naboer!

Samtidig fikk forretningene på vår side av grensen et skikkelig oppsving. De formidable omsetningsøkningene, som har vært større enn forventet, har satt grensehandelen i et nytt perspektiv. Prisen for særnorske avgifter kommer igjen i søkelyset.

Salget av enkelte kapitalvarer har økt. Det kan se ut som om mye av de pengene som har vært tenkt til sydenturer, i stedet har gått til innkjøp av båt eller bobil!

Det har samtidig gitt mange uerfarne båtførere og bobilførere. Sammen med tett trafikk både på sjø og land, har det blitt uforholdsmessig mange ulykker! Det er alt for mange som ikke får oppleve neste sommer.

Til slutt noen ord om sjøens engler – de på redningsskøytene. Redningsskøytene er lokalisert på strategiske steder langs hele kysten. I dag med motorkraft som gjør de blant de raskeste på sjøen. Tiden det tar å komme frem til forulykkede er ofte kritisk. De har hatt nok å gjøre i sommer.

Opprinnelig var redningsskøytene rene seilbåter. Skipperne vegret seg for å få noe «styggedom» som motorer om bord. De følte seg tryggere med seil. Så seilbåter var det inntil 1930 da den første fikk motor om bord. Og bra har det vært!

Vi husker ulykken utenfor Hvaler tidligere i sommer. Båten til strandrydderne sprang lekk og var i ferd med å gå hurtig ned. Da var det godt at Redningsskøyta, som var stasjonert på Skjærhalden, var på plass bare minutter etter at de ble varslet. Sistemann som ble reddet hadde viklet et tau om beinet, og var i ferd med å følge båten ned – reddet i siste øyeblikk.

La oss ønske at vi igjen får Corona-banditten i kne og at vi får en fin ettersommer og høst!

 

SENIOR NORGE Østfold

Finn Åsmund Johnsbråten

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter