Apotekene – konkurransefri bransje?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Nettavisen har gjennomført en pristest vedrørende Apotekenes priser på nett. Det skilte bare kr. 600,- mellom Boots og Apotek 1. I Apotekene var prisene nesten helt like. Det kan være at dette innebærer en forskjellsbehandling mellom alle de eldre som handler i butikken og yngre som foretrekker å handle på nett. Vi vet ikke om dette er noe stort problem, men det synes åpenbart ikke Pensjonistforbundet som mener det er en diskriminering av de eldre som ikke benytter digitale løsninger.

Det er imidlertid andre spørsmål vedrørende apotekene som fortjener oppmerksomhet!

Markedet for medisiner er dominert av tre kjeder. Disse er Apotek 1, Vitus Apotek og Boots Apotek. Kjedene som de styrer omfatter 88% av apotekene i Norge. Da har vi en situasjon som til forveksling ligner den vi har på dagligvaresiden hvor fire leverandører dominerer markedet, unngår reell priskonkurranse, og tviholder på posisjonen som dyreste dagligvare leverandører i Europa! Hvor de norske apotekene befinner seg på ranglisten, har vi ikke eksakte opplysninger om, men vi tillater oss å tro at de ikke er så langt unna toppen!

Myndighetene har ikke hatt tillit til at det vil være nok konkurranse mellom apotekerkjedene til å sikre rimelige priser for brukerne. Denne manglende tilliten kan forstås ut fra en situasjon hvor tre kjeder er fullstendig dominerende og kontrollerer 88% av markedet. Slik blir det ikke konkurranse ut av – det ender i slike tilfelle som regel med påfallende like priser!

Derfor har de norsk myndighetene valgt å prisregulere alle reseptbelagte varer. Hensikten har vært å sikre brukerne mot urimelig høye priser. De reseptbelagte medisinene svarer for vel 70% av apotekenes omsetning! Myndighetene kunne ha valgt en annen vei – å legge til rette for flere aktører i markedet og større konkurranse!

Våre venner svenskene har gått motsatt vei!

I mange herrens år har den svenske staten hatt monopol på medisiner. De har vært eneeier av Apoteket AB som har betjent det svenske markedet. Svenskene fant etter hvert ut at løsningen ikke var hensiktsmessig og avviklet i 2009 hele monopolet. Siden da har det vært etablert en rekke apotekkjeder og apoteker i Sverige som er basert på konkurranse og fri prisdannelse.

Vi har ved flere anledninger handlet i svenske apotek, og hver gang reagert hvor billig det var i forhold til prisene her hjemme. Dessverre har vi ikke noen undersøkelse som kan underbygge våre opplevelser.

Det kunne kanskje være en ide om noen gjorde en kartlegging av svensk prisnivå så vi kunne foreta objektive sammenligninger. Det kunne gi noen og enhver noe å tenke på!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter