Bevegelse som medisin

Intro fra Senioravisen

Didrik Mogensen (32) er spesialist i muskel og skjelett fysioterapi. Han er medisinsk ansvarlig for Stjernen Ishockey og Olavs Menn Amerikansk Fotball. Ved Faust medisinske senter jobber han med ultralyddiagnostikk, injeksjonsterapi og fysioterapi.

 

 

Innledning

Fysisk aktivitet og bevegelse har lenge vært ansett å være et viktig bidrag til god helse. Studier har vist fordeler for kondisjon, koordinasjon, styrke og ikke minst psyken.

Mange av personene jeg møter i min kliniske hverdag som fysioterapeut ved Faust medisinske senter er aktive, eller har en mosjoneringsrutine i hverdagen sin. Det er også en del som ønsker å tilegne seg en slik rutine, men synes det er vanskelig å komme i gang. Det er krevende å lage seg nye rutiner og holde ved dem. Mye av arbeidet som jeg utfører som fysioterapeut er å bistå med å opprettholde og motivere til nye, aktive rutiner i hverdagen.

Enkle grep i hverdagen

Det er ofte enklere å utvide en allerede tilegnet rutine, i motsetning til å danne en helt ny.

Er det mulig gjøre noen enkle øvelser i en allerede satt morgen/kveldsrutine? Som f.eks. like før man pusser tenner. Dette kan bidra til at man kommer lettere i gang med den nye rutinen. Velg også gjerne et tidspunkt på døgnet som er gunstig. Har man dårlig tid om morgenen vil den nye rutinen ofte måtte vike.

Kondisjon og helse blir ofte nevnt sammen. Vi er laget for å kunne bevege oss og må dessverre lide med muskelsvinn, stive ledd og muskler ved lite bevegelse. Klarer man å legge inn en tur i sin daglige rutine så er dette et viktig helsetiltak, ikke minst også for psyken.

Hjemmeøvelser

Det finnes mange fine basisøvelser man kan gjøre hjemme uten avanserte innkjøp. Jeg velger gjerne øvelser som er teknisk gjennomførbare og som enkelt kan assosieres med aktiviteter i dagliglivet. Her følger 3 øvelser som man kan legge inn i en daglig mosjoneringsrutine. For eksempel med en ambisjon om å nå en dosering på 3 serier bestående av 10 repetisjoner, hvor av man tar en pause (ca ½ minutt) mellom hver serie.

Knebøy

Vi reiser og setter oss flere ganger om dagen og det er store muskelgrupper som belastes, med tiden synes mange at dette blir tyngre. Når jeg lærer bort knebøy benytter jeg alltid en stol, som plasseres inntil en vegg, ikke bare som en sikkerhetsfaktor, men også som en indikator for likhet mellom repetisjonene, begrensning og en teknisk påminnelse.

Stå med føttene i hofte bredde. Armene foran kroppen. Knærne skal aldri så langt over tærne at man ikke kan se de. Det er viktig at man setter hoftepartiet langt ut bak for å treffe stolen, samtidig som man strekker armene godt ut foran, for å opprettholde vektfordelingen. Deretter søker jeg etter stolen med lårene, før jeg returnerer til utgangsposisjon.

Bekkenhev

Ligg på ryggen med føttene i underlaget. Armene ut til siden (jo nærmere kroppen, eller evt. I kors over brystet desto mer krevende blir øvelsen). Trekk inn magen og tilstreb å holde denne inne, samtidig som man puster. Når man har klart dette, hever man bekkenet fra underlaget. Rolige bevegelser på ca. 5 sekunder per repetisjon.

 

 

 

 

 

 

Tåhev

Støtt deg gjerne til et bord, stol eller vegg. Stå på flatt underlag og hev deg opp på tærne. Senk deg rolig ned. Om dette er lite utfordrende kan dette utføres på ett ben, for så å bytte ben etter 5 eller 10 repetisjoner.

 

 

 

 

 

 

 

Progresjon

Det finnes alltid muligheter for å gjøre basisøvelser mer utfordrende og krevende. Dette behovet vil man etter hvert føle på hvis man skaper seg en rutine og er tro mot denne. En fysioterapeut vil kunne hjelpe deg med å kartlegge ditt utgangspunkt og tilpasse et treningsprogram som er riktig dosert.

 

 

 

 

 

 

Med vennlig hilsen

Didrik Mogensen

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter