Coronavaksine – fort i svingene?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Corona pandemien har utløst en forsker og utviklingsinnsats som verden ikke tidligere har sett maken til. Det er skrikende behov for en effektiv vaksine for å få stoppet pandemien. Tusener av forskere verden rundt jobber på spreng. Et utbredt samarbeid og deling av informasjoner øker forskningskraften.

Veien frem til en effektiv vaksine er meget kortere enn man på forhånd har kunnet forestille seg. Arbeidet har gått fortere fordi man har forbedret metodene samtidig som man har utviklet en genetisk metode. Tidligere ville det ha tatt år å utvikle en vaksine. Nå snakker vi om måneder!

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at det for tiden er 47 vaksiner under klinisk utprøving og evaluering! En genetisk vaksine som er utviklet av Pfifer og BioNTech ser ut til å ligge først i køen. Men først skal vaksinen godkjennes.

Russerne har allerede godkjent sin Sputnik-vaksine. Usikkerhet omkring dokumentert kvalitet gjør at vaksinen ikke er etterspurt utenfor Russland.

Flere eksperter har stilt spørsmål om det ikke «går litt fort i svingene» og at vaksinene blir introdusert på markedet for tidlig. Det skulle ikke være grunn til engstelse. Ingen vaksine blir godkjent uten at den er utprøvd og kontroller i en gruppe på 40.000 personer. Det burde holde.

Presset på utviklingsforskerne er enormt og har ikke blitt mindre etter hvert som smittespredningen øker og flere og flere land mister kontrollen. U.S.A er fortsatt mest utsatt med over 250.000 døde. Her i Europa har vi økt smittespredning i nesten alle land. Vår nærmeste nabo, Sverige, har nå over 6.100 Corona-døde. Vi ligger fortsatt under 300. I Oslo ble det forrige uke satt ny døgnrekord med 203 nye smittede. Det er rapportert om nye smittetilfeller i Sarpsborg. I Fredrikstad har det vært betydelige smitteutbrudd i 2 skoler, et idrettslag og en begravelse!

Det ser ut som også vi er i ferd med å miste kontrollen, selv om vi ikke ligger på topp når det gjelder antall smittetilfeller og Corona-døde. Vi har tillit til at våre myndigheter har evne til å tilpasse tiltakene for å stoppe økningen av smittetilfellene. Det krever samtidig at vi alle lojalt er med på dugnaden!

Og så får vi håpe at vaksineringen kan begynne allerede tidlig i det nye året!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter