Coronaviruset – Forskerne jobber på spreng!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

I noen land, deriblant Norge, har man fått rimelig bra kontroll på spredningen av Coronaviruset og dødstallene holdes lave. Samtidig sprer viruset seg over hele verden i økende hastighet og betydelig kraft og dødsraten er i flere land skremmende høye!

Over hele verden er det en hær av forskere, assistert av medisinprodusenter, som arbeider på spreng i kampen mot pandemien. De arbeider på to fronter. Den ene er å utvikle en medisin som helbreder og det andre er å utvikle en vaksine som forbygger. Det er om å gjøre å få nye produkter klar til bruk så snart som mulig!

Forskning, utvikling og testing av medisiner tar tid. Nå ser det ut til at Coronavaksine vil kunne være klar til bruk innen utløpet av året. Det er da vi får mulighet til å stoppe Corona-banditten.

I sitt arbeid prøver forskerne å finne ut om det allerede er eksisterende medisiner og vaksiner som kan fungere samtidig som de forsker på nye muligheter.

Når det gjelder vaksine ser det ut som forskerne finner lite eller ingen ting å arbeide videre med hensyn til eksisterende produkter. Annerledes stiller det seg når det gjelder helbredende medisiner.

Vi ser i ABC-nyheter 30. juni, at britiske forskere har gjort funn som innebærer at de kan ha lykkes med et gjennombrudd som innebærer at eksisterende, livreddende medisiner allerede kan være tilgjengelig.

Deksametason er et middel som demper immunforsvarets aktivitet. Det vil være naturlig å tro at et aktivt immunforsvar ville være det beste middel mot Coronaviruset, men det omvendte er faktisk tilfelle. Forsøkene viser at medisinen kan redusere dødeligheten blant de aller sykeste pasientene med inntil en tredjedel.

Samtidig har forskerne funnet en medisin som heter remdesivir. Det viser seg at denne kan hjelpe Coronapasienter til å bli hurtigere friske og vil også kunne redusere dødeligheten.

Det er enkelt sagt slik at remdesivir kan være til hjelp for de som enda ikke er alvorlig syke, mens deksametason er for de aller sykeste som får behandling med respirator.

Britiske helsemyndigheter har allerede innført deksametason som standard behandling av Coronapasienter. Det er meget sjelden at veien fra forskning til iverksettelse er så kort som i dette tilfellet. Vi får håpe at de aktuelle medisinene snarest finner veien til våre sykehus.

Så får vi håpe at utviklingen av vaksiner går raskt og at vi kan se frem til den massevaksinasjon som skal stoppe Corona-banditten!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter