Datahjelpen – Dette trenger du å vite om sosiale medier.

Sosiale medier er et fenomen de aller fleste av oss har hatt en eller annen befatning med. Man spør seg ofte om det er noe vits i å ofre tid og energi på å sette seg inn i hva disse er.
For noen av de medier som er tilgjengelig, kan noen være nyttige, noen morsomme og andre trenger du overhode ikke å bruke tid og energi på.

Man trenger slett ikke å være gammel og akterutseilt for å synes det er vanskelig å følge med på siste nytt. Applikasjoner (Apper) kommer og går. Når så den eldste generasjonen endelig tar del i trenden, har den yngre generasjon allerede funnet noe nytt som er mere interessant. Men, det er jo alltid greit å ha en viss oversikt over hva som finnes «der ute».

Her følger en liste over de mest vanlige appene som kan brukes både på PC, Mobil (smarttelefon) og nettbrett som til sammen utgjør forkortelsen SoMe (sosiale medier).

Det er ganske mange apper tilgjengelig. Jeg vil konsentrere meg om de mest brukte.

De mest brukte: De «andre»:
·        Facebook m/Messenger ·         Pinterest
·        Snapchat ·         WhatsApp
·        Instagram ·         TikTok
·        Twitter ·         Reddit
·        LinkedIn ·         Twitch
·        YouTube ·         Jodel
·        Tinder  

Statistikk over brukere er hentet fra Ipsos SoMe-Tracker for første kvartal 2020.

 

Facebook:

3 560 000 registrerte brukere i Norge

Etablert av fem Harvard-studenter, Mark ZuckerbergAndrew McCollumEduardo SaverinDustin MoskovitzChris Hughes som en digital oppslagstavle for venner i 2003. Regnes i dag som et av de fire største teknologiselskapene i verden sammen med Apple, Google og Amazon.

84% av Norges befolkning har en Facebook-profil, ca. 70 % bruker tjenesten daglig.
Det er den mest brukte av alle sosiale medier i aldersgruppene over 40 år.

På Facebook kan du holde kontakt med venner, familie og bekjente, og fungerer som en oppslagstavle der man deler bilder, hverdagshendelser og forskjellige betraktninger om det meste som skjer. Du kan opprette eller bli med i grupper der du møter mennesker med samme interesser som deg, og du kan følge profilene til bedrifter og organisasjoner som deler nyttig informasjon.

Skriver du en kommentar under noens innlegg, kan den potensielt leses av alle.
Ønsker du å sende en privat melding, bruker du Facebooks meldingstjeneste:

Messenger. 

Messenger-appen kan lastes ned helt uavhengig av om du bruker Facebook eller ikke.
I Messenger kan du blant annet opprette egne meldingsgrupper hvis du ønsker å sende samme melding til flere. Du kan sende både tekst, bilder og korte lyd- og videoklipp ved hjelp av Messenger.

Facebook kan brukes i nettleseren på smarttelefoner, nettbrett eller PC.
Applikasjonen er gratis. Du må registrere deg som en bruker ved hjelp av epost/telefonnummer, og lage et passord. Deretter kan du søke opp venner og legge dem til i ditt nettverk.

 

Snapchat:

2 657 000 registrerte brukere i Norge

Utviklet av en gruppe studenter ved Stanford University som en mobilapplikasjon for deling av foto og video. Offisielt lansert i 2011.

80 % av norske kvinner og 75 % av mennene mellom 30 og 39 år har en Snapchat-profil. I aldersgruppen 40 til 59 er tilsvarende tall 70 % for kvinner og 57 % for menn, og i alderen 60+ har 44 % av kvinnene og 35 % av mennene en Snapchatkonto.

Du kan ta bilder, spille inn videoer og dele med venner. Blant de mest populære funksjonene er en rekke ulike filter som forvrenger stemmen og endrer utseendet når du filmer eller tar bilder. Bildene og videoene som deles kalles snaps. De forsvinner av seg selv etter et tidsrom angitt av senderen, med mindre du tar et skjermbilde og lagrer det. Avsenderen blir varslet om mottakeren tar skjermbilde.

Hovedsakelig er Snapchat mente som et morsomt program du kan leke med.

Du kan følge både privatpersoner og bedrifter på Snapchat. De fleste brukerne er unge, men stadig flere voksne bruker Snapchat jevnlig. Flere unge er blitt restriktive med å dele bilder på Facebook fordi de blir liggende tilgjengelig der til all «evighet» Det er derfor flere besteforeldre som har Snapchat-profil for å få oppdateringer fra hverdagslivet til barn og barnebarn.

I likhet med Facebook har også Snapchat en egen meldingstjeneste. Mange velger å sende snaps direkte til utvalgte mottagere heller enn til hele nettverket sitt.

Snapchat lastes gratis ned til smarttelefon eller nettbrett fra iTunes (på iPhone eller iPad) eller Google Play (for androidtelefoner og -brett). Du kan via innstillinger i appen blant annet bestemme om Snapchat skal ha tilgang til stedsangivelse. Tillater du dette, kan vennene og følgerne dine se hvor du befinner deg til enhver tid. Noen synes dette er praktisk og hyggelig, andre er skeptiske av sikkerhetsårsaker.

 

Instagram:

2 548 000 registrerte brukere i Norge

En gratis fotodelingstjeneste og sosialt nettverk som har eksistert siden 2010.

Instagram er størst blant kvinner i aldersgruppen 18-29 år, 87 % av dem har en Instagramkonto. 70 % av kvinner og 49 % av menn i aldersgruppen 40 til 59 år bruker Instagram, i aldersgruppen 60+ er tallene 48 % % for kvinner og 32 % for menn.

Mange bruker nå Instagram som en blogg i miniformat. Noen av dem kan tjene mye penger på å reklamere for produkter på bildedelingstjenesten. Slike innlegg skal være merket med taggen #spons#annonse eller #reklame.

Mange bruker Instagram som en plattform der de finner fellesskap med mennesker med samme interesser. Her deler mange bilder av det de bryr seg mest om.
Det er vanlig å like og kommentere hverandres bilder og sende oppmuntrende meldinger når du synes bilder er fine. Det finne f.eks. enorme mengder interiør- og treningsbilder på Instagram.

Instagram har også en funksjon for direktemeldinger. De har lagt til en historiefunksjon som minner om Snapchats, som kalles Instastory.Du kan velge om du vil ha åpen profil som er synlig for alle, eller privat profil der folk må spørre om lov til å følge deg. Tillater du dette, kan de se bildene dine. Skriver du en emneknagg, også kalt hashtag (tegnet #), foran tekst til bilder, blir bildene synlige for alle som søker på teksten etter #.

 

Twitter

1 137 000 registrerte brukere i Norge

Mest brukt av menn i alderen 18 til 29, 46 % av dem har en twitterkonto. Blant kvinner i samme aldersgruppe er det 39 %. I gruppen 40 til 59 år som bruker Twitter er det 33 % av menn og 17 % av kvinner, mens tallene i aldersgruppen over 60 år er 19 % for menn og 10 % for kvinner.

Twitter er en bloggingtjeneste som lar brukerne sende og lese andres oppdateringer, kalt tweets. En tweet er en tekstbasert melding bestående av inntil 280 tegn. Videresender du andres meldinger kalles det en retweet.

Mye brukt av politikere, journalister, samfunnsdebattanter og andre som liker å fortelle verden hva de tenker. Donald Trump er kanskje verdens mest kjente twitrer. Han er SVÆRT aktiv i hvert fall. Han har sendt nærmere 45 000 meldinger på minibloggtjenesten og mange av hans ytringer er vel kjente og beryktede.

 

LinkedIn

1 234 000 registrerte brukere i Norge

Mest populær blant menn, 37 % av alle norske menn i aldersgruppen 30-39 år har en profil her. Tilsvarende tall for kvinner i samme aldersgruppe er 30 %.
I gruppa 40-59 år er tallene 44 % for menn og 27 for kvinner, mens i gruppa 60+ har 23 % av mennene og 14 % av kvinnene en LinkedIn-profil.

LinkedIn er et sosialt nettverk som hovedsakelig brukes i jobbrelaterte sammenhenger og ble lansert i 2003. Brukes i nettleseren. Her kan du opprette en profil, legge inn din CV og samle kontakter og forretningsforbindelser. I enkelte bransjer er det vanlig å finne jobber og ansatte ved hjelp av LinkedIn. Tjenesten er i utgangspunktet gratis, men du kan betale for å få tilgang til flere funksjoner.

 

YouTube

1 785 000 nordmenn har profil på Youtube, 3 149 000 bruker det månedlig eller oftere uten nødvendigvis å være registrert

Grunnlagt i 2005, eies i dag av søketjenesten Google.

Størst blant de aller yngste. 73 % av alle mellom 15 og 20 år har en profil.
I aldersgruppen 30 til 39 har 61 % av alle menn og 44 % av kvinner en Youtube-profil, 45 % av mennene i gruppa 40-50 år og 30 % av kvinnene i samme alder har en profil, mens tallene for 60+ er 28 % for menn og 17 % for kvinner.

Verdens største og frie nettsted for opplasting, visning og deling av videoklipp.
Kan også lastes ned som en applikasjon til mobiltelefon (smarttelefon), nettbrett eller smart-TV.

Dersom du laster opp en film på Youtube, kan den sees og deles av alle.
Videoer som spres til svært mange omtales gjerne som virale videoer, etter begrepet viral nettspredning som beskriver rask og ukontrollert deling av digitalt innhold på internett.

Har du en profil på nettjenesten kan du velge å følge videobloggere og andre som laster opp innhold du er interessert i.

 

Tinder

Dette er en såkalt Datingapp.

Man anslår at ca. 3 % av befolkningen benytter seg av denne.

Du må registrer deg med bilde og det du vil oppgi av personlig informasjon.
Deretter må du oppgi hva du ser etter vedrørende kjønn, alder og bosted, og du får opp en eller flere profiler fra andre mennesker som er interessert i å møte en kjæreste, eller bare et tilfeldig møte. Du vil møte på uttrykkene sveip og match: Sveip til høyre for å signalisere interesse, sveip til venstre hvis du ikke er interessert basert på det lille du har fått presentert av informasjon. Du har en Tinder-match når dere begge har sveipet til høyre. Nå er det opp til en av dere å ta kontakt via Tinders meldingstjeneste, ofte for å avtale å gå over til en annen kanal som for eksempel Facebooks messenger.

Mange har hatt stor nytte og glede av denne appen og mange er hjulpet ut av ensomheten og har fått fornyet tro på tilværelsen.

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter