Etter en lang samtale jeg for en stund siden hadde med et av våre medlemmer, gjorde at jeg til en viss grad kan forstå hvorfor noen «gir opp». Han er midt i vår målgruppe, 74 år, oppegående og bra skolert. Han har tidligere i forbindelse med sin jobb, brukt datamaskiner og har egen PC. Nå har han kjøpt seg ny PC og skal ta denne i bruk. En betydelig grad av frustrasjon opplevde han da han ikke fant noen norsk brukerveiledning, hverken for den nye PC’en sin eller det nye operativsystemet (Windows 10). Jeg spurte ham om det var noe spesielt han lurte på.
Det han prøvde å finne ut var hva han skulle gjøre for å få tilgang til de spesielle tegnene som er på noen av tastene og hva de egentlig gjorde. Jeg fortalte ham da at det ville han neppe finne i en brukerhåndbok da dette har med generelle funksjoner for en PC å gjøre og ikke noe som er spesifikt for hans nye PC.
Dette visste han ikke, og han ble lykkelig da jeg henviste ham til oversikten over tastekombinasjoner som ligger på våre sider under fanen «Datahjelpen».
Poenget jeg vil frem til her er litt sammensatt:
- De som tror at de skal finne løsninger på basale datakunnskaper via en brukerhåndbok for en spesifikk PC, tror feil. I «gamle dager» fikk man med en brukerveiledning til f.eks. en ny TV hvor man fikk svar på mye av det man lurte på. Slik er det IKKE med PCer.
- Noen har gått på datakurs. De fleste kurs som holdes, er dessverre svært ofte programspesifikke kurs, som f.eks. kurs i Word, Excel, Power Point osv.
Som tiden går, kommer det nye oppdateringer og funksjoner til disse programmene. - Det kommer ofte også nye programmer man må forholde seg til – da går det lett i stå for noen og enhver. Så går man på kurs, et programspesifikt kurs, og man takler utfordringene for en stund – helt til nye oppdateringer og endrede funksjoner kommer. Hovedproblemet, etter mitt syn, er at VELDIG mange kursholdere «glemmer» å fortelle sine kursdeltagere at det er noen helt spesifikke, grunnleggende kunnskaper man MÅ vite om for å forstå hvordan en datamaskin fungerer og hvordan å finne frem på den.
- Mange har ingen peiling på hva begrep som GUI, RAM, ROM, Bios, CPU, GPU, PSU, HDD, SSD o.l. betyr og hva det dreier seg om. Det er lett å bli sittende fast dersom man tror at ALLE programmer og programversjoner fungerer likedan. Det eneste man vet er at de GRUNNLEGGENDE funksjonene er de samme og at det er dette man må sette søkelys på.
- Skal vår aldersgruppe tørre å slippe seg løs og prøve, må de har fått med seg disse basale kunn-skapene og tørre å prøve og feile på egenhånd. Hvordan skal de få til dette?
Svaret er enkelt: KURS, kurs og atter KURS til man har forstått hva det dreier seg om. Deretter dreier det seg kun om én ting; Øvelse. - Hvor får man så disse kursmulighetene? Vi har tidligere lagt ut en liste i Senioravisa som heter «Oversikt over tilbydere av grunnleggende dataopplæring».
Du finner lista under temaet «DATAHJELP» - Så er spørsmålet: Gidder man det eller «gir man opp» før man har forsøkt?
- Kunnskap kan være tungt å tilegne seg, men lett å bære med seg.
Terje Lloyd Andersen
Datahjelpen 922 87 090
Del gjerne innlegget på sosiale medier!