Det er ikke over – fortsett å vaske hendene!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Kampen mot Corona-banditten setter vår tålmodighet på prøve. Siden stengingen av Norge 12. mars har vi måtet tåle begrensninger som vi hver dag har ønsket slutten på. Nå har myndighetene begynt å lempe på begrensningene. Vi har advart mot en for tidlig og rask avvikling av Corona-begrensningene.

Det er der flere grunner til. På det tidspunkt hvor Coronaviruset er under full utvikling på hele kloden og en ny smittebølge ser ut til å bre seg over Europa, må vi ikke stille oss klare for hugg.

Vi må få folk til å forstå og ta inn over seg, at kampen mot Corona-banditten bare så vidt har begynt, og at vi må opprettholde begrensninger så lenge de er nødvendige. Det er med bekymring vi ser at folk går i den fellen å tro at det hele snart «er over» ettersom gjenåpningen av Norge har startet. Slutten vil vi oppleve først når en effektiv vaksine er alminnelig tilgjengelig!

Vi har funnet det betimelig å gjøre en liten undersøkelse for å se om vi kunne få bekreftet at folk har begynt å ta mindre hensyn til gjeldende Coronabegrensinger. Et forhold som kunne gi interessante indikasjoner, er i hvilken grad folk etterlever pålegget om god håndhygiene. I den forbindelse oppsøkte vi tre forskjellige forretninger: Biltema på Østsiden i Fredrikstad, Rema 1000 på samme sted og Meny på Wilbergjordet. Vi stilte oss ved inngangen, der håndvaskmidlene var lokalisert. Så talte vi hvor mange av de 10 første som passerte automaten uten å vaske hendene. Vår frykt for negative svar ble innfridd!

 

Av de 30 som inngikk i vår undersøkelse, var det ikke mindre enn 13 som passerte uten å anvende automaten –  43,3%.

Vi ser at Fredrikstad Blad har gjennomført en tilsvarende undersøkelse hos Coop Mega i Torvbyen og Rema 1000 på Værste. Andel som passerte automaten uten å vaske hendene –  henholdsvis 78% og 51%.

 

Selv om tallene spriker noe, og utvalget er lite, så blir det neppe meget feil å konstatere at folket er i ferd med «å sovne» – alt for tidlig. Om våre og Fredrikstad Blad sine undersøkelser ikke skulle holde vitenskapelige mål, kan de gjerne betraktes som stikkprøver!

Vi tror vi trygt kan regne med at i nærheten av halvparten av oss går forbi spritautomatene!

Håndhygiene er viktig. Like viktig er bestemmelsen om en meters avstand. Den ser det ut som om folk er i ferd med å glemme fullstendig. Flere indikatorer trenger vi ikke!

Til alle de som har sovnet: våkn opp – kampen mot Corona-banditten er ikke over! Vis lojalitet overfor myndighetenes tiltak – en for alle, alle for en!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter