Drømmeslott eller hotell?

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hel innlegget! –

Vi hadde bestemt oss for en spesiell hotellopplevelse i år. Ingen tilfeldighet at det ble en kombinasjon av båttur på Telemarkkanalen og opphold på Dalen Hotell!

I den vestre enden av Bandakfjorden, midt inne i Sør Norge, ligger et lite tettsted-  ikke stort mer enn liten husklynge! Det kan nesten se litt malplassert ut, men overraskende nok, her ligger et hotell som gjerne kan oppleves som et drømmeslott. Hotellet ligger i et parkliggende område med utsikt over Bandakvannet og de høye fjellene bak! Det er litt vanskelig å definere stilen på hotellet, men det kan minne om et Soria Moria slott i sveitserstil med dragehoder!

Dalen hotell ruver i landskapet. Det er stort. Grunnflate 1300 kvadratmeter, 3 etasjer og samlet flate på 3.000 kvadratmeter, 99 rom i alt! Det stod ferdig i 1894 med innlagt vann og strøm! Hotellet var i sin tid Europas største trebygning!

 

Tettstedet Dalen ligger på en gammel ferdselsvei fra øst til vest. Stedet hadde skysstasjon og overnattingsmuligheter i et par mindre hoteller. Etter hvert som Telemarkkanalen kom på plass med muligheter for skyss med båt lange strekninger, økte antall turister. Telemark ble et ettertraktet reisemål bl.a. for engelskmenn, tyskere og franskmenn.

Lokale, vel bemidlede forretningsfolk, så muligheter og besluttet å bygge et stort, høykvalitetshotell i Dalen. Det ble bygget på rekordtid og ble åpnet allerede 8. september 1894, knappe 2 år etter at Telemarkkanalen var ferdig utbygget fra Skien og helt til Dalen.

Dalen hotell hadde sin blomstringstid nesten uavbrutt fra 1894 til 1943. De hadde et jevnt tilsig av gjester fra innland og utland. Hotellet nøt stor anerkjennelse og fikk opp gjennom årene besøk av en rekke prominente gjester bl. annet flere kongelige. Kan vi nevne: Kongen av Siam, kong Leopold II av Belgia, kong Håkon, dronning Maud og kronprins Harald og kong Oscar 11 og dronning Sophie av Norge/Sverige, og ikke å forglemme dronning Sonja!

Under krigen, i 1943, hadde tyskerne tatt over hotellet. De for frem som vandaler og ribbet hotellet for alt som var av inventar for bruk andre steder. En katastrofe som det senere skulle ta tid og penger å utbedre.

Opp gjennom årene har det vært flere eierskifter og skifte av drivere. Etter krigen hadde Dalen Hotell flere tunge år. De store bygningene ble etter hvert preget av betydelig forfall, og vedlikeholdskostnadene økte. Tidligere stortingsrepresentant og kvinnesaksforkjemper, Berit Ås ville kjøpe hotellet og bruke det til kvinneuniversitet. Da kom imidlertid den karismatiske Maran Ata-predikanten, Åge Samuelsen inn i bildet og kjøpte hotellet for kr. 750.000,- Dette var imidlertid for småpenger å regne i forhold til det det skulle kosta å sette hotellet i opprinnelig stand igjen. Til tross for at Åge Samuelsen manet sine menighetsbrødre og pengeinnsamlere til: «Å la det knitre – herren liker best papirpenger», så måtte han kaste inn håndkleet!

Senere eiere har finansiert virksomheten og gjennomført en fullrestaurering av hotellet- autentisk utvendig så vel som innvendig. Restaureringen er beundring verd.

Vi fikk oppleve at den tidligere tradisjonen med Mozart- og Grieg melodier fremført i lobbyen  hver kveld av en dyktig pianist, blir opprettholdt! Det er vel det vi kaller klasse!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter