En 17. mai som vil bli husket!

Trykk på bilde eller overskriften for å se hele innlegget

Nasjonaldagen vår, 17.mai, er noe av det kjæreste vi har. Likevel er det ikke alle 17. mai –dager som blir husket. Kanskje noen få som er spesielle nok! I 1944, det nest siste krigsåret, var markering av 17. mai noe av det tyskerne hadde forbudt. Men da deltok jeg i mitt første 17. mai-tog. Vi bodde på gård hvor det også var 5 andre barn. Vi ble stilt opp på rekke, fikk stukket hvert vår lille norske flagg i hendene, og så gikk vi tre runder rundt gårdstunet!

17. mai i år ble spesiell nok til at den vil bli husket. Det var lempet så meget på Corona-begrensningene, at det likevel kunne bli en rimelig god markering av dagen. Det at vi denne gangen ikke fikk oppleve 17.mai-togene, var nok det største savnet. Det var som vanlig mye festkledde folk ute i gatene, som stort sett innrettet seg etter Corona-regelen om å holde 1 meters avstand. Det norske flagget var like godt synbart som ved tidligere 17. mai!

Våre riksdekkende TV-kanaler sørget for en «landet-rundt-opplevelse» med kontinuerlig direkte overføring fra hele landet. Det er ikke til å unngå at vi blir rørt og imponert over det flotte landet vi er så heldige å bo i. Folk og natur i skjønn forening!

Folk er kreative. Mange steder hadde man flyttet 17.mai-toget ut på vannet ved at det ble arrangert båtparader. Slik også i Fredrikstad, hvor båtparaden ble den store begivenheten.

Det skulle bli en skikkelig markering. Det sies at over 300 båter av alle størrelser og slag deltok.

En spesiell begivenhet var at skonnerten Valentine, som gjennom 10 år ble restaurert i Fredrikstad, var tilbake etter noen år i utlendighet i Haugesund. Den får nok sin faste plass på Isegran blant andre veteranbåter.

Paraden startet ved Marnet gikk opp Glommas Østerelv, under for anledningen åpne bruer og gjennom byen til stor applaus. Med 15 meters avstand mellom hver båt, ble det en lang parade – 6 kilometer fra første til siste båt. Det tok tid og satte tålmodigheten på prøve til de mange bilistene som ble stående i kø og vente på at bruklaffene skulle senkes igjen.

Vi takker alle som deltok og bidro til at også denne 17. mai ble en rikig fin festdag! En spesiell 17. mai som vil bli husket!

Neste år vil vi ha 17.mai-toget tilbake!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter