Gjensyn med Iungsdalshytta!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

Turisthytta til DNT ligger der den lå i fjor, så langt inn i Skarveheimen, ovenfor Ål i Hallingdal, som det går an å komme. På 1100 m o.h. ved Iungsdalsvatnet, omkranset av fjelltopper på over1800 m o.h. Her er du i høyfjellet.

I år var vi på sensommertur med to vennepar av oss. Det skulle bli en fin fjellopplevelse. Iungsdalshytta er spesiell. Den huser turister samtidig som den drives som en støl med geiter, sauer, griser, høner og kuer, og ysteri. Naturligvis har de også egen budeie!

Les gjerne mer om Iungsdalshytta i innlegg i SENIORAVISA den 15. juli 2019 «Iungsdalshytta -best uten dekning!»

Siste uke i august og fjelltur. Da er man naturligvis spent på om sommerværet holder. Vi hadde litt av hvert – flott vær på turen oppover. Første dag på fjellet hadde vi «all slags vær», nysnø på fjelltoppene, tåke, regn, vekslende skydekke, glimt av sol og morgentemperatur rett over null. De to siste dagene ble vi velsignet med strålende vær, tindrende klar luft og opp imot 20 grader. Bedre kunne det ikke bli!

Iungsdalshytta drives av bestyrerparet Vibeke Jarild og Jarle Tvedt. Vibeke er ei tøff, allsidig dame fra Fredrikstad mens Jarle er fjellkar og ekte Hallingdøl. De er et tydelig tilstedeværende vertskap som vet å få sine gjester til å føle seg hjemme!

Jarle synes det er fint å formidle kunnskap om lokale forhold til gjestene. Denne gangen skulle han fortelle om «Eivind den fredlause».

Året var 1719. Det var et lag med godt med øl, og kunne blitt en hyggelig opplevelse. Men Eivind og en av de andre gjestene kom i krangel om en tømmerstokk. Det utviklet seg til et basketak. På den tid var det vanlig at «kniven satt løst i hallingdølens slire!». Så også i dette tilfellet. Kranglefantene trakk sine kniver og Eivind endte som drapsmann.

Liv skulle bøtes med liv og Eivind ble dømt til døden. Han greidde å rømme og kom seg opp på fjellet. Her bygde han seg steinbuer, levde av jakt og fiske og den hjelp han fikk at venner og kjente som han kunne oppsøke. Stadig levde han i frykt for at lensmannen skulle finne ham.

Eivinds fredløse liv i fjellet skulle vare i 18 år. Da kom en bonde og hans dreng fra Lærdal til å møte ham. Bonden skjøt ham og de forlot Eivind dødelig såret. Han ble senere funnet død i Toviken, noen få kilometer unna turisthytta i Iungsdalen!

Det er utgitt en bok om dette som fortsatt skal være i salg. Interesserte kan ta kontakt med Jarle, epost: post@iungsdalen.no.

Jarle fortalte også som saueinnsankingen som er umiddelbart forestående. Det er en stor begivenhet for fjellfolket. På et område som kan være så meget som 20 km langt og 20 bredt, beiter det i alt over 5.700 frittgående sauer. Dette er et meget krevende område, hvor sauene er spredt i stupbratte fjellsider.

Det er vanskelig å forestille seg hvor omfattende jobb dette må være! Jobben utføres av i alt ca. 50 sauesankere og vel trenede gjeterhunder. I løpet av en 14 dagers tid, skal hele jobben være gjort.

På Iungsdalshytta får du kortreist stølsmat. Vi hadde noen herlige middager, startet med kortreist, stekt øret fra Iungsdalsvatnet og vel bereiste poteter fra Sokna, og avsluttet siste dag med signaturretten «rømmegrøt, flatbrød og spekemat!» Til dette fikk vi «Hallingøl» i skikkelig halvliterglass (0,5l) og «høyfjellsakevitt». Akkurat så fint skal det være!

Med en rekke Corona-begrensninger å ta hensyn til, har vertskapet og betjeningen hatt en stri jobb som de tydeligvis har mestret utmerket. Vi ønsker dem en riktig fin sesongavslutning. Og så kan det jo hende vi treffes til neste år igjen!

 

SENIOR NORGE Østfold

Finn Åsmund Johnsbråten

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter