Grensehandelen – Den enes brød, den andres død!

– Trykk på overskriften, bildet eller «les mer» for å se hele innlegget! –

En dag i mars begynte kampen mot Coronaviruset. Da stengte vi grensen mot Sverige. Det fikk store konsekvenser, for oss, men større for våre svenske venner rett over grensen. Strømstad og grenseområdet er avhengig av handlesugne nordmenn, som nå ble borte over natten. Dette er en katastrofe for Strømstad by, men i høyeste grad for handelssentrene som er bygget opp på Nordby og ved den gamle Svinesundbroen.

Disse handelssentrene er bygget på grensehandel og den prisforskjell det er på norske og svenske varer. Nå mistet de praktisk talt hele omsetningen, forretningene står tomme og de fleste ansatte er permittert eller oppsagt. Det er spørsmål om hvor lenge det er før forretningene stenger eller går konkurs. Da blir det ikke leieinntekter til eierne av lokalene som de har investert mange millioner i. Hvis ikke eierne har solide økonomiske reserver, trues vel også disse med konkurs. Strømstad og grenseområdet er i dyp økonomisk krise!

Det «å satse alt på et kort», er risikofylt. Og det er nettopp det våre svenske venner har gjort. De har nesten utelukkende satset på grensehandelen. Nå er den borte på uviss tid!

Beboerne i Strømstad og grenseområdet synes avstengingen av grensen er urimelig og urettferdig. Ordføreren i Strømstad har tidligere gjort en henvendelse til de norske myndigheter for å få gjenåpnet grensen slik at de har kunnet få grensehandelen tilbake. Saken er nå løftet opp på regjeringsplan. Den svenske utenlandshandelsministeren har gjort en tilsvarende henvendelse til de norske myndigheter. Ingen av disse henvendelsene vil føre frem. Ordføreren i Strømstad er redd for at situasjonen kan være en belastning for forholdet mellom «broderfolket» om det ikke blir en løsning innen rimelig tid.

For oss er situasjonen et dilemma. Skal vi hjelpe våre svenske venner for derved å utsette oss selv for smitteimport fra Sverige? Det er all grunn i denne saken å prioritere våre egne hensyn. Vi kan ikke se bort fra at risikoen ville være betydelig ved en åpning av grensen. I Sverige har det bare gått gale veien. De har så langt ikke vært i nærheten av å få kontroll og smitte- og dødstallene bare stiger. De har for lengst passert 6.000 Corona-døde. Vi har 288 døde!

Sitasjonen på vår side av grensen er annerledes. Det er lett å hente frem ordtaket: «Den enes død er den andres brød!» De norske forretningene i grenseområdet har hatt en betydelig omsetningsøkning. Denne tyder på at grensehandelen har vært større enn tidligere beregnet. Kunne vi ta tilbake den tapte grensehandelen ved å tilpasse norske avgifter de svenske? Spørsmålet har vært reist, men til vår kunnskap synes ikke dette i regjeringens utkast til statsbudsjett.

La oss prise oss lykkelig for at vi har et oljefond i ryggen. Regjeringen har nylig presentert den 8. støttepakken med i alt kr. 17.700 milliarder til fordeling til utsatte norske næringer!

 

Del gjerne innlegget på sosiale medier!

Se alle nyheter